Showbiz
100

Dan kada je Muhammad Ali upoznao Princea ostat će zapisan u historiji

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
U junu 1997. godine Prince je bio jedan od najpoznatijih umjetnika na svijetu, a njegovi hitovi iz '80-ih i ranih '90-ih godina postavili su ga na sami vrh muzičkih top ljestvica. Međutim, kada je jednog dana primio telefonski poziv druge poznate ličnosti, ostavio je sve obaveze i otišao upoznati tu osobu.

Bio je to poziv bokserske legende Muhammada Alija, a da bi ga upoznao Prince je letio iz rodnog Minneapolisa u Washington. Ali je Princea dočekao kao da su stari prijatelji, a ustvari im je to bio prvi susret. Prince je u posjetu Aliju došao kako bi podržao njegov Svjetski zdravstveni projekat putem kojeg je prikupljao novac i podizao svijest u borbi protiv netrpeljivosti širom svijeta.

Čovjek koji ih je upoznao je David Clark, koji je govorio za BBC dva dana nakon što je Ali umro, a šest sedmica od Princeove smrti. Clark je radio s Alijem na promociji njegovog projekta 1997. godine. Znajući da će MTV ekipa biti zainteresirana za Alijev projekat, Clark mu je predložio da potraži Princeovu podršku i kontaktirao je njegovog menadžera Londella McMillana.

"Čuo sam da je Prince bio fan Muhameda Alija i da ga do tada nikada nije upoznao. Znali smo da je potpuno nevjerovatno da umjetnik kao što je on pristane podržati Alijev projekat i na koncu se odluči na tako dug let", rekao je Clark koji sada vodi organizaciju koja promovira dobrotvorni rad širom svijeta.

Prince je odrastao u idealizovanju Alija koji je promijenio ime nakon prelaska na islam jer mu se njegovo prethodno Cassius Clay nije dopadalo.

"Nisam ga ja izabrao i ne sviđa mi se", rekao je svojevremeno Ali.

Prince je na konferenciji za medije po dolasku u Washington 1997. godine rekao kako ga je njegov prijatelj nazvao i rekao da ga Muhammad Ali želi vidjeti.

"Nisam razmišljao, samo sam rekao da. On je moj heroj iz djetinjstva. Nakon što je Prince stigao u hotel u Washington, zaputio se prema sobi Muhammada Alija i pokucao. Zaštitar je ispričao da je imao čudan izraz lica.

Vrata su se otvorila i pojavio se Ali, koji je rekao: "Prince".

"Njegovo ime je Umjetnik i moraš ga tako zvati ili ću ja njemu reći da te zove Cassius Clay", rekla je Alijeva kćerka Hana Ali.

Prince mu je gotovo skočio u naručje. Dva dana su proveli zajedno, fotografirajući se i razmjenjujući iskustva.