Showbiz
0

Bono dobio priznanje za rad u Africi

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Popularni frontmen irske grupe U2 Bono, dobio je medalju "Liberty" za svoj predani dugogodišnji rad u Africi. Nagrada je i novčana, ali je Bono izjavio kako će dobiveni iznos dati u dobrotvorne svrhe. U svom govoru zahvale, Bono je za Ameriku imao samo riječi hvale i nazvao ju je "svojom zemljom".

"Kada ste zarobljeni u gladi, tada niste slobodni. Kada vas zakoni sprječavaju da prodate hranu koju ste uzgojili na svojoj zemlji, onda niste slobodni", izjavio je Bono prilikom svog govora na ceremoniji dodjele medalje "Liberty", izvještava Associated Press.

Bono i organizacija koju je on osnovao - Debt AIDS Trade Africa, dobili su priznanje za svoj humanitarni rad širom afričkog kontinenta.

"Ako ste budistički svećenik u Burmi ove sedmice i spriječen vam je ulazak u hram jer se borite za mir, onda niste slobodni", dodao je Bono u svom govoru.

Nagrada, uz medalju, je i ček na iznos od 100.000 dolara koje je Bono odlučio donirati Nigeriji.

U toku svog govora, Bono je naglasio kako je Amerika "njegova država" uprkos svim problemima jer je tako mnogo doprinijela svijetu.

"Amerika nije samo država, zar ne? Ona je i ideja. Ideja da su svi ljudi rođeni jednaki, da smo od Boga dobili jednaka prava na sreću i slobodu", rekao je Bono.

Medalju "Liberty" dodjeljuje predsjednik Sjedinjenih Država, a ona postoji od 1988. godine. Prošle je godine tu medalju dobio Bill Clinton jer je politiku ostavio po strani i uspio prikupiti čak jednu milijardu dolara za regiju pogođenu uraganom Katrina te za jugoistočnu Aziju pogođenu cunamijem 2004. godine.