Kaznili ga s 35.000 eura
101

Arnold Schwarzenegger zadržan na aerodromu u Minhenu, u torbi mu slučajno pronašli luksuzni sat

L. R.
Arnold Schwarzenegger (Foto: EPA-EFE)
Arnold Schwarzenegger (Foto: EPA-EFE)
Glumac Arnold Schwarzenegger danas je zadržan nekoliko sati na aerodromu u Minhenu zbog skupocjenog sata kojeg su carinici pronašli u njegovoj torbi.

Kako saznaje njemački Bild, holivudski glumac bio je s carinicima oko tri sata, nakon što je sletio avionom iz Los Angelesa. Oni navode da je Schwarzenegger došao na svoj "World Climate Summit", koji se održava u Kitzbuhelu.

On je kod sebe imao sat, koji je kopija švicarskog luksuznog brenda Audemars Piguet, koji postoji već oko 150 godina, Schwarzenegger tvrdi da sat vrijedi 20.000 eura. Sat će se sutra naći na aukciji prije službenog početka događaja.

No, kako piše njemački medij, Schwarzenegger je prvenstveno privukao pažnju carinika, koji su ga prepoznali, a potom zaustavili i zamolili da otvori torbe. Radilo se o provjeri bez ikakvih posebnih razloga, ali carinici su na kraju u torbi otkrili luksuzni sat.

Glumac je na početku ispitivanje podnio prilično mirno, no onda mu je procedura smetala jer je kasnio u Kitzbuhel. Gasnogovornik carinskog ureda u Minhenu Thomas Meister je rekao da su pokrenuli kazneni porezni postupak jer je sat trebao biti registrovan budući da je riječ o uvozu.

Prilikom izlaska, mediji su saznali da su carinici ispitivali glumca o ličnim stvarima kao što su koliko ima djece, kako mu se zove partnerica, koliko novca ima u banci i na koliko se procjenjuje njegovo bogatstvo. Na kraju je Schwarzenegger pozvao svoje advokate.

Iako je službenim licima objasnio da je sat na aukciji zbog humanitarnog projekta, oni su mu ipak dali kaznu od 35.000 eura, a vrijednost sata procijenjena je na 26.000 eura. Dakle, na vrijednost sata dodali su porez od 4.000 eura i kaznu od 5.000 eura.