Borba protiv izraelske ofanzive
0

Alice Walker otputovala u Gazu

Sarajevo-x.com
Alice Walker, autorica poznate knjige "The Color Purple", zaputila se jučer u Gazu kako bi dala podršku u borbi protiv izraelske ofanzive. Ova dobitnica Pulitzerove nagrade na Bliski Istok putuje sa još 60 žena, aktivistkinja koje žele pomoći djeci Gaze, piše AP.

Autorica ekraniziranog romana "The Color Purple" u Gazu odlazi sa još 60 aktivistkinja kako bi pružile pomoć Gazi, te se sastale sa tamošnjim nevladinim organizacijama i građanima.

"Ono što se događa na Bliskom Istoku je zaista zastrašujuće. Ja volim ljude, volim djecu, a život svakog palestinskog djeteta je vrijedan koliko i život američkog ili izraelskog djeteta", kazala je Walker.

Medea Benjamin, suosnivačica antiratne organizacije "Code Pink" omogućila je aktivistkinjama da se zapute u Gazu, te obećala da će učiniti sve da Izrael i Egipat omoguće ulaz u pojas Gaze.

Članice grupe u Gazi će ostati do 11. marta, a palestinskim ženama u povodu Međunarodnog dana žena, Osmi marta, obezbijedile su osnovna higijenska sredstva, koja su im prijeko potrebna.

Alice Walker koja je po prvi put otputovala u Gazu izjavila je da je za Amerikance koji svakodnevno šalju pomoć Gazi veoma važno da znaju gdje ta pomoć ide.

"Bitno je da ljudi razumiju šta se tamo dešava i da nadležni učine sve kako bi napadi na Gazu prestali", kazala je Walker.