Batmanov sin
2

Robin će poginuti spašavajući svijet

Klix.ba
Najčuveniji pomoćnik nekog superheroja – Robin poginut će u osmom nastavku serijala "Batman Incorporated“. Čuveni "dinamični duo“ se raspada.

Damian Wayne, desetogodišnji sin Brucea Waynea (Batmana) poginut će u borbi spašavajući svijet. "Odradio je svoj posao kao Robin i gine kao apsolutni heroj“, izjavio je scenarist Grant Morrison za New York Post.

Robin će poginuti u borbi protiv ubice kloniranog iz njegovog vlastitog genetskog materijala, a Batman neće stići na vrijeme da ga spasi. Njegova smrt će imati utjecaja na cijeli svijet stripova američkog izdavača DC, objasnio je Morrison.

"Sve je to priča o porodici, a porodica odlazi u pakao. Oboje odraslih u priči su krivi, jedino je klinac dobar“, rekao je Morrison.

Ulogu Robina do sada je imalo više maskiranih heroja. Sve je počelo sa Dickom Graysonom, štićenikom Brucea Waynea, a nastavilo se sa Jasonom Toddom, Timom Drakeom i Stephanie Brown. Posljednji Robin je Damian Wayne, sin Brucea Waynea i Talie, kćerke jednog od Batmanovih najvećih neprijatelja - Ra'sa al Ghula.

"Ono što smo mi uradili je to da smo pretvorili ovo malo čudovište u superheroja. On jeste malo derište, ali je super derište“, izjavio je Morrison za New York Post.

Damian neće biti prvi Robin koji će poginuti. Sjetimo se velikog licemjerja DC-a iz '80-ih godina prošlog stoljeća kada su fanovi glasali da li će Batmanov arhineprijatelj Joker ubiti Jasona Todda ili ne. Jason Todd je kasnije "uskrsnut“ 2005. godine. "Nemoguće je reći 'nikad' u stripovima. Batman će uvijek imati partnera“, kaže Morrison.

"Serijal Batman Incorporated bio je priča o Damianu isto toliko koliko je bio i priča o Bruceu Wayneu i to je priča koja je još davno imala isplaniran kraj. Uostalom, koji sin bi se ikada mogao nadati da će moći zamijeniti oca poput Batmana, koji nikada ne umire? Tako je kroz serijale "Batman“, "Batman and Robin“, "Return of Bruce Wayne“ i "Batman Inc“ ova epska priča konačno došla do svog kraja“, napisao je Morrison u svom blogu za DC.