Iz 15. stoljeća
45

Pronađena ukradena vrijedna kopija slike "Spasitelj svijeta" Leonarda da Vincija

B. R.
Policija pronašla kopiju "Spasitelja svijeta" u jednom stanu (Foto: EPA-EFE)
Policija pronašla kopiju "Spasitelja svijeta" u jednom stanu (Foto: EPA-EFE)
Italijanska policija je pronašla kopiju slike Leonarda da Vincija iz 16. stoljeća, koja je ukradena iz muzeja u Napulju. Riječ je o izuzetno skupocjenom umjetničkom djelu naziva "Spasitelj svijeta" ("Salvator Mundi").

Prema policijskom izvještaju, slika je pronađena u jednom stanu, a njegov vlasnik je priveden zbog posjedovanja ukradene umjetnine.

Portret je rađen po uzoru na poznati Leonardov prikaz Isusa dok jednom rukom blagosilja, a u drugoj drži kristalnu kuglu. Brojne kopije djela napravili su njegovi učenici i asistenti.

Ne zna se ko je stvarni autor kopije "Spasitelja svijeta", ali se pretpostavlja da je nastala krajem 1510. godine. Iz muzeja San Domenico Maggiore u Napulju, koji je i vlasnik umjetnine, su ukazali na to da postoji nekoliko pretpostavki ko je autor kopije, a kao najizglednijeg autora naveli su Leonardovog učenika Girolama Alibrandija.

Vjeruje se da je djelo naslikano u Rimu, a da ga je u Napulj donio Giovanni Antonio Muscettola, izaslanik i savjetnik rimskog cara Karla V.

Prije dvije godine djelo je bilo izloženo u sklopu izložbe u vili Farnesino u Rimu. Izložba je bila nazvana "Leonardo u Rimu", a u brošuri izložbe je "Spasitelj svijeta" opisan kao "veličanstvena kopija remek-djela". U muzeju San Domenico Maggiore su kopiju slike istakli kao "profinjenu i dobro očuvanu".

Policija nije tačno navela kada je slika ukradena, a iz Rima je s izložbe vraćena u napuljski muzej u januaru prošle godine.

Originalni primjerak "Spasitelja svijeta" je 2017. prodat za 450,3 miliona dolara preko aukcijske kuće Christie's u New Yorku.

Mogi se pitaju gdje je originalno djelo prodato za 450,3 miliona dolara (Foto: EPA-EFE)
Mogi se pitaju gdje je originalno djelo prodato za 450,3 miliona dolara (Foto: EPA-EFE)

Međutim, ista slika je 50-ih godina prošlog vijeka prodata u Velikoj Britaniji za samo 45 funti jer se mislilo da je riječ o kopiji. Za mnoge je nepoznanica gdje se nalazi originalno djelo koje je bilo najskuplje u historiji na aukciji? Pretpostavlja se da je sliku na aukciji kupio saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Od prodaje 2017. godine do danas originalno djelo "Spasitelj svijeta" niko nije vidio. U muzeju Louvre Abu Dhabi su najavljivali da će ga izložiti, ali su to 2018. godine odgodili bez objašnjenja, prenosi CNN.