magazin
0

Preminuo gitarista slavnog američkog rap rock benda Beastie Boys

Klix.ba
Gitarista američkog rap rock benda Beastie Boys John Berry preminuo je u hospiciju u Massachusettsu u 52. godini. Bolovao je od frontalnotemporalne demencije.

Berryjev otac Jon Berry III potvrdio je ovu informaciju za američki magazin Rolling Stone.

Muzičar je bio osnivač i član The Young Aboriginesa, benda koji je kasnije promijenio ime u Beastie Boys. Berryja je 1982. godine zamijenio Adam Horovitz. Članovi benda su objavili kako im je "srce slomljeno" zbog ove vijesti.

"Bio je dobar prijatelj i strasni muzičar bez kojeg ne bi bilo ni Beastiesa, Luscious Jacksona ni Grand Royala i Bog zna čega još. John nas je okupio u ludoj drvenoj kući... Počivaj u miru prijatelju", kazale su kolege iz benda.

Drugi član benda Adam Yauch preminuo je 2012. godine. Imao je 47 godina. Muzičar je bio poznat pod imenom MCA i borio se protiv raka parotidne žlijezde od 2009. godine.

Beastie Boys bend je primljen u Rock and Roll kuću slavnih 2012. godine zbog velikog broja albuma koje su izdali, a koji su bili na vrhovima top-lista i prodavani u više od 40 miliona primjeraka. Cilj im je bio vratiti hip hop na glavnu scenu. Postali su poznati 1986. godine nakon što su objavili prvi album "Licensed to Ill".