magazin
20

Pred nosom nacista: Logoraši Auschwitza uspjeli sačuvati porodično blago

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nacisti su od žrtava Auschwitza pokušali uzeti sve što su mogli, ali jedna ih je nepoznata porodica uspjela nadmudriti sakrivši svoje blago na najmanje očekivanom mjestu.

Radnici Muzeja Auschwitz u Poljskoj pronašli su šoljicu sa lažnim dnom ispod kojeg je više od 70 godina ležalo skriveno porodično blago – prsten i lančić. Zbog velike starosti šoljica se počela raspadati tako da je u tom procesu otkriveno dobro osmišljeno mjesto skrivanja.

Vlasnici nakita su tako mogli kontinuirano nadgledati svoje blago jer je doslovno svakodnevno bilo u njihovim rukama. Nakit je načinjen od zlata 583 koje je uveliko korišteno za proizvodnju u Poljskoj između 1921. i 1931. godine.

Sakrivene vrijednosti, objašnjavaju iz Muzeja, govore o tome da pojedini ljudi nikada nisu gubili nadu – odlučili su sakriti najvrednije predmete kako bi u budućnosti eventualno mogli nastaviti živjeti.

Nažalost, nije poznato da li su vlasnik ili vlasnici prstena i lančića preživjeli golgotu nacističke mašinerije za ubijanje. U logoru Auschwitz-Birkenau ubijeno je između milion i 1,1 milion Jevreja, Poljaka, Roma, Bjelorusa, Ukrajinaca, Francuza i Sovjeta.

Sam Muzej Auschwitz čuva više od 12.000 predmeta koji su pronađeni u koncentracionom logoru, a među njima su najbrojnije čaše, tanjiri, zdjele i tegle.