magazin
176

Pet najljepših biblioteka na svijetu koje ostavljaju bez daha

Klix.ba
Strahov biblioteka u Pragu u Češkoj
Kažu kako knjigu ne treba suditi po koricama, no ove biblioteke zaista ostavljaju bez daha čak i na prvi pogled.

U nastavku pogledajte listu od pet najljepših bibilioteka na svijetu koje je sastavio Huffington Post.

Strahov biblioteka u Pragu u Češkoj

Strahov manastir u Pragu je originalno napravljen 1143. godine. Uprkos ratu, požarima i drugim katastrofama, na istom je mjestu 1679. godine izgrađena biblioteka koja je poznata po svom stropu ukrašenim biblijskim freskama, a police se mogu rotirati kako bi se posjetiteljima omogućilo lakše pronalaženje željenih knjiga.

Javna biblioteka u Štokholmu u Švedskoj

Javnu biblioteku u Štokholmu dirajnirao je švedski arhitekta Gunnar Asplund, koji je poznat i po svom radu na Skandia kinu i Skogskyrkogårdenu, šumovitom groblju koje se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

U glavnoj se dvorani nalaze knjige na svim nordijskim jezicima, a krov je dizajniran na način da podsjeća na oblake.

Centralna biblioteka Richard J. Riordan u Los Angelesu

Ovo je jedna od najznačajnijih građevina u Los Angelesu. Izvana je karakteristična po svom Art Deco dizajnu, a iznutra, tu je elegantan okrugli strop sa velikim bronzanim lusterom, otvoreno stubište koje je nekada vodilo do kataloga (sada je sve digitalizirano, naravno), te dekorativni ukrasi koji prikazuju važne trenutke u historiji Kalifornije.

Biblioteka Vennesla u Norveškoj

Vennesla je mnogo više od biblioteke i doma za knjige, ovo je značaj kulturni centar i mjesto za susrete i druženja. Ova bibilioteka ima kafić, učionice za predavanja i brojne edukativne kurseve, a ima čak i kino dvoranu.

Državna biblioteka u Adelaideu, Južna Australija

Izvana ova biblioteka izgleda kao ultramoderna staklena kutija, no kad uđete unutra, imate osjećaj kao da se nalazite u nekom od filmova o Harryju Potteru. U ovoj se biblioteci mogu naći brojne knjige, historijski zapisi i mape, a prilično je moderna, pa ima i svoj Flickr profil gdje ljudi mogu postavljati i vlastite fotografije života u južnoj Australiji.