magazin
114

Odsad i u Sarajevu: Žive obloge za zid i paneli od mahovine i kore drveta

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je nedavno otvoren Atelier 01, projektantski biro koji se bavi prodajom opreme za enterijer, te pruža kompletnu uslugu izvođenja radova - od same ideje i savjetovanja, preko projektovanja, pa sve do opremanja.

Projektantski biro Atelier 01 čine osnivačica i direktorica projekta, arhitektica i dizajnerica Sanja Tipura Ražanica, arhitektica Nejra Hadžić, studentica građevine Emina Muftić, te stručnjak za PR marketing i prodaju Elvedin Hodžić.

Atelier 01 u svojoj ponudi ima neobične obloge za zidove - kako žive, tako i kamene obloge različitih dekora, a tu je i vlastita linija unikatnog namještaja od prirodnih materijala pod nazivom Stainless Wood 2016.

Jedini su koji zastupaju nekoliko firmi na području BiH i regiona, a proizvodi koje nude su jedinstveni. Što se cjenovnog ranga tiče, navode kako im je cilj bio da ponude nekoliko varijanti i alternativu za sve.

Primjerice, u ponudi imaju kamen oniks čija je cijena između 700 i 800 KM po kvadratu, ali tu su i neke standardne opcije poput mermera ili granita po pristupačnijim cijenama. Cijene kamenih obloga se kreću od 80 do 10.000 KM, a najskuplje su obloge od poludragog i dragog kamena, čija je cijena 10.000 po kvadratu.

Posebno su interesantne obloge prirodnih materijala i živih biljnih panela za zidove od mahovine i kore drveta koje proizvodi firma Freund iz Njemačke.

U pitanju su žive, samooodržive obloge kojima nije potrebna posebna njega, ona vuče vlagu iz zraka, ne skuplja prašinu, niti bubice i ima garanciju do sedam godina. Ona dolazi u različitim bojama i oblicima, a fabrika nudi custom made varijantu sa detaljima po želji klijenta.

"Ovi paneli su specifični po tome imaju akustičnu i termo zaštitu, te su samoodrživi. Namjena ovih dekorativnih obloga nije u oblaganju čitave kuće, već određenog dijela prostora kvadrature do 10, te to treba da bude fokus prostorije koju oni oplemene na poseban način", pojašnjava Sanja Tipura Ražanica za Klix.ba.