Muzika
50

Žera za Klix.ba: Poštujem sve što potiče iz Bosne i Hercegovine

Razgovarala: M. Radanović
Dražen Žerić Žera (Foto: Klix.ba)
Dražen Žerić Žera (Foto: Klix.ba)
Sarajevski pop rock sastav Crvena jabuka nastupio je sinoć na tvrđavi Kastel u sklopu festivala "Banjalučki dani piva". Oni su pred brojnom publikom izveli i svoje hitove "Volio bih da si tu", "Do neba“, "Nekako s proljeća“, "Bacila je sve niz rijeku“, "Jazz.ba“ i mnoge druge.

Frontmen grupe Crvena jabuka, Dražen Žerić Žera, ovom prilikom nam je između ostalog rekao da je njegov glavni motiv za sve što radi u životu – ljubav.

Crvena jabuka je jedna od najpopularnijih grupa na području bivše Jugoslavije, šta je to što vas je održalo sve ove godine?

Prije svega treba zahvaliti publici i pjesmama, jer publika je zaslužna što je neko na sceni dugo vremena. To ne važi samo za Crvenu jabuku, već i za sve druge bendove koji su opstali, publika je uvijek najbitnija.

Vaše pjesme su većinom ljubavne i balade, koliko današnje generacije to prihvataju s obzirom da je moderno doba u kome svi brzo žive?

Svako vrijeme nosi nešto svoje, a na kraju će se sve to vratiti na ono naše. Mi kada smo tek počinjali, kada smo bili buntovnici i tinejdžeri, isto smo imali svoje doba. Tada jednostavno ideš suprotno od ostatka svijeta. Međutim, kada dođeš u zrelije godine vratiš se u taj neki zatvoreni život i krug u kojem se zna šta je muzika i o čemu se pjeva.

Možemo li onda reći da je ljubav uvijek u modi?

Knjiga je nastala zbog ljubavi, film je nastao zbog ljubavi, pjesma isto. Ljubav je glavni motiv za sve što radim.

Zanima nas Vaše mišljenje o današnjim estradnim umjetnicima i tome kako muzička scena izgleda sada?

Ja ne mogu biti sudac, jer svako vrijeme nosi nešto svoje. Ne obraćam mnogo pažnje na to, ako misliš na ove moderne plastične izvođače, to ne spada u ovo što mi radimo, to nije muzika. To ide u muzičke emisije, ali nema veze sa ovim što mi radimo, što rade Bajaga, Prljavo kazalište, Yu grupa i mnogi drugi muzičari. Ljudima je ovo danas najbolje, ali mislim da je bilo bolje vrijeme kada sam ja rastao uz Bijelo Dugme, Indexe, Zdravka Čolića, Balaševića, pa i vrijeme Dine Merlina, Harija, Parnog valjka je dobro, ali ako ljudi danas vole tu plastiku, pa nek vole.

Nabrojali ste mnoga velika imena iz svijeta muzike, postoji li neki umjetnik iz BiH kojeg biste možda posebno izdvojili?

Poštujem sve što potiče iz Bosne i Hercegovine i ne bih izdvajao nikoga posebno, jer sve što vrijedi ja poštujem.

Imali ste koncerte širom svijeta, postoji li mjesto gdje najviše volite da nastupate?

Mi sviramo od Amerike do Australije i ne pravimo razliku nigdje, bez obzira svirali u Banjoj Luci, Prijedoru ili New Yorku, uvijek radimo koncert kao da je prvi i zadnji.

Kada možemo očekivati novi album Crvene jabuke?

Iduće godine na proljeće trebali bi objaviti novi studijski album.

Posjetili ste Banjalučke dane piva, kada ćete nastupati u Sarajevu?

Ne znamo još tačne termine, ali sljedeće godine sigurno.

Za kraj ne možemo da ne spomenemo starke, koje su neizostavni dio vašeg imidža. Danas ih skoro svi nose, postale su trend, šta Vi kažete na to?

Pola planete nosi starke, samo stilisti u Zagrebu to nisu vidjeli. U svakom slučaju, bolje da nose starke, nego da muškarci nose roza cipelice sa štiklicama.