Uskoro nastupa na Vilsu
1.8k

Željko Bebek: Ponosan sam što sam živio u olimpijskom Sarajevu, grad je bio kao bajka

L. R.
Željko Bebek obećao je prirediti sjajnu atmosferu na Street Food Marketu u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Željko Bebek obećao je prirediti sjajnu atmosferu na Street Food Marketu u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Legendarni bh. pjevač Željko Bebek je za Klix.ba govorio o svojim sjećanjima na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u Sarajevu.
Željko Bebek će u četvrtak, 8. februara, održati nastup na Sarajevo Street Food Marketu, koji će ove godine biti upravo u duhu obilježavanja 40. godišnjice ZOI '84.

Pred sarajevskom publikom, a na sada već poznatom festivalu hrane i muzike, izvest će neke od najvećih hitova iz solističke karijere, ali i pjesme koje su obilježile period kada je nastupao kao frontmen Bijelog dugmeta. Tako, publika će imati priliku čuti pjesme "Tijana", "Sinoć sam pola kafane popio", "Selma", "Ima neka tajna veza", "Oprosti mi što te volim" i druge.

"Drago mi je što dolazim u ovako značajnom trenutku i što ću ponovo biti dio našeg Sarajeva, sada kada se prisjećamo Zimskih olimpijskih igara 1984., a evo upoznat ću i glasoviti Street Food Market", rekao je Bebek na početku intervjua.

Stoga nas je zanimalo, šta za Bebeka predstavljaju Zimske olimpijske igre koje su održane u Sarajevu 1984. godine te koje ga uspomene vežu za ovaj period života.

"Ponosan sam što sam živio u Sarajevu u to vrijeme i što je Sarajevo bilo domaćin najvažnije zimske sportske priredbe u tom trenutku. Nikada neće izblijediti sjećanje na bajkoviti grad te zime. Najljepši grad ikad, pun turista, ozarenih i nasmijanih lica", prisjetio se Željko Bebek.

"Posebno pamtim kada sam tada, jedne noći nastupao na platou Skenderije, na dodjeli medalja sportašima koji su taj dan pobijedili na Jahorini, Bjelašnici, Trebeviću i Igmanu", dodao je.

Bebek već godinama živi u Zagrebu, a samo prošle godine je bio jedan od najuspješnijih muzičara u Hrvatskoj, gdje je bio u top 10 pjevača koji su prodali najviše ulaznica za svoje nastupe. Stoga, kada dođe u Sarajevo, vrijeme voli provesti šetajući Baščaršijom i družeći se s prijateljima.

Iza njega je više od 50 godina muzičke karijere, a iznimno je ponosan na činjenicu da s njima nastupa i sin Zvonimir.

Željko Bebek sa sinom Zvonimirom (Foto: T. S./Klix.ba)
Željko Bebek sa sinom Zvonimirom (Foto: T. S./Klix.ba)

"Uživam u koncertima kojima obilježavam 50 godina karijere, prisjećajući se svih pjesama koje sam otpjevao, a koje i danas pjevam. Posebno sam sretan, što mi se posljednjih pet godina na pozornici pridružio i moj sin Zvone. To mi je beskrajno uljepšalo moj muzički život", ističe.

Prošle godine pred veliki solistički koncert u zagrebačkoj Areni napustio ga je bend s kojim je sarađivao više od 10 godina, ali to nije spriječilo Željka da napravi vrhunski provod. Kada je riječ o budućim nastupima, u martu planira održati koncert u Splitu te zbog toga smatra da ima nade za rock 'n' roll.

"Oduvijek sanjam i živim rock 'n roll' i bit će tako i dalje. Samo se nadam da će i u publici biti sve više onih koji sanjaju takav san", poručio je Bebek za kraj.

U svom prepoznatljivom duhu, Bebek će se pobrinuti za otvorenje Street Food Marketa, kada je obećao da će prirediti sjajnu atmosferu posjetiteljima prve noći. Međutim, to će biti tek uvertira za preostale dane festivala kada posjetitelje uz besplatan ulaz očekuju brojna događanja, hrana, muzika i sadržaji uz koje će se zabaviti sve generacije.

Ovaj festival tokom prethodna dva izdanja oduševio je mnoge građane, kao i posjetitelje Sarajeva, a nema sumnje da će i zimske dane 2024. godine učiniti toplijima i zanimljivijima.