9. novembra
413

Želimir Altarac Čičak najavio rock spektakl "Izvan vremena za sva vremena" u Sarajevu

E. Lj.
Želimir Altarac Čičak ove godine obilježava pola stoljeća aktivnosti i rada na sarajevskoj, bh. muzičkoj sceni bivše Jugoslavije kao novinar, DJ, voditelj i urednik mnogih muzičkih radio i TV emisija koje su decenijama osvajale epitete najslušanijih i najgledanijih na tom podneblju, te animator pop rock kulture, organizator velikih rock spektakala i manifestacija koje su postale tradicionalne.

Posebno se izdvajaju Festival pop rock grupa BiH – nove nade, nove snage, amaterska muzička radionica koja se dešavala svake godine u periodu od 1984. do 1992. godine i iz koje su iznikli njeni današnji šampioni Merlin, Hari Mata Hari, Letu štuke, Konvoj, Regina i mnogi drugi te Yu heavy metal fest koji se tradicionalno održavao od 1986. do 1991. godine u sarajevskom Domu mladih kao najveća parada stvaraoca iz svih oblasti tog žanra. Sve to, između ostalih zbivanja, je zabilježeno i u njegovoj autobiografiji/monografiji "Antikvarnica snova“ koja prati razvoj sarajevske, bh. i muzičke scene bivše Jugoslavije od šezdesetih godina do danas i koja je pobudila veliki interes javnosti u BiH i dijaspori.

"Program koji spremam 9. novembara u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji će biti četvrti desetosatni program kojim obilježavam uspješnu i korektnu saradnju sa svojim prijateljima tokom proteklih godina i decenija. Zadnji put to se desilo prije tri decenije, 14. oktobra 1989. godine, u prepunoj Olimpijskoj dvorani Zetra gdje je nastupilo dvadeset bendova pred 15.000 posjetilaca. Baš zato sam odlučio da se i ovaj moj jubilarac poslije tri decenije desi bez obzira na vrijeme u kojem živimo i da se tu ponovo uključe moji prijatelji i uz druzenje podsjete na najveće hitove tokom svog djelovanja na opće zadovoljstvo svojih fanova, a bit će prilike da svoj rad predstave i nova imena sarajevske, bh. i s podneblja balkanske pop rock scene. Tu će biti dvadest grupa raznolikih generacija i muzičkih žanrova. Evo zgode da mlađe generacije provjere i uvjere se u priče svojih starijih prijatelja, braće, sestara, mama i tata o mojim nekadašnjim spektaklima i desetosatnim 'Rock maratonima' kojima obilježavah svoje jubilarce, a za ovaj slijede i neka specijalna iznenadjenja...nek' bude i ostane za nova lijepa sjecanja", rekao je Čičak.

Dodao je kako će ovaj jedinstveni muzički spektakl "Ž.A.Čičak, izvan vremena za sva vremena“ uz malu pomoć njegovih prijatelja ujedno biti retro prezentacija - kako se kalila sarajevska pop rock scena sa njihovim preživjelim autorima, stvaraocima i izvođačima.

"Na neke velikane koji više nisu živi podsjetit će se nekim od njihovih vječnih pjesama u izvođenju prijatelja 'Izvan vremena za sva vremena'", rekao je.

Među gostima ovog muzičkog događaja su Emir & Frozen Camels i Neverne bebe.

"Moje smrznute kamile i ja 9. novembra ove godine sviramo na koncertu legendarnog Čička u Skenderiji. Dođite, bit će spektakl", rekao je Emir Bukovica.

Članovi grupe Neverne bebe poručili su da 9. novembra stižu u Skdeneriju kako bi ispričali priču o rock'n'rollu, o prošlim, ali i budući kolegama.

Više informacija o ovom događaju, uz za sada ove dvije najave Čičkovih gostiju, bit će poznato uskoro.