O muzičkoj industriji
0

Završena Osma Kontakt konferencija, okupila više od 20.000 ljudi iz cijelog regiona

L. R.
Kontakt panel 5 (Foto: Siniša Obrenić)
Kontakt panel 5 (Foto: Siniša Obrenić)
Zatvaranjem osme po redu Kontakt konferencije i festivala, Beograd je još jednom dokazao da je srce regionalne muzičke scene.

Tokom četiri dana bogatog i raznovrsnog programa, koji je okupio više od 20.000 ljudi, Kontakt je potvrdio svoj status kao najveći događaj te vrste do sada. Gotovo 200 delegata iz sedam zemalja, razmijenili su znanja, iskustva i vizije, čineći ovu godinu izuzetno značajnom za dalji razvoj muzičke industrije u regionu.

O velikom uspjehu Kontakta govori i podatak da je na konferenciji dogovoreno više od sto nastupa regionalnih izvođača na ljetnim festivalima i u klubovima, a sklopljeno je i nekoliko izdavačkih ugovora za nove izvođače.

Letu štuke (Foto: Iva Tanacković)
Letu štuke (Foto: Iva Tanacković)

Panel diskusije su bile ogledalo trenutnih kretanja i izazova sa kojima se suočava muzička scena. Tematike su varirale od regionalne saradnje i internacionalne promocije, preko pretresanja historije, generacijskih muzičkih kolektiva, ženskog preduzetništva u muzičkom biznisu do utjecaja tehnologije na muzičku produkciju.

Jedan od glavnih zaključaka, koji se provlačio kao motiv kroz razgovore, bio je značaj zajedništva, inovacija i prilagođavanja promjenjivim okolnostima. Ova poruka odzvanja s misijom Kontakt konferencije koja teži povezivanju muzičkih profesionalaca i kreativaca Balkana, jačanju kulturne infrastrukture regiona i pružanju platforme za razvoj i promociju nezavisnih umjetnika.

Bojana Vunturišević (Foto: Belkisa Abdulović)
Bojana Vunturišević (Foto: Belkisa Abdulović)

Važnost digitalnih tehnologija i društvenih mreža u promociji umjetnika i događaja, kao i potreba za očuvanjem autentičnosti i emocionalnog utjecaja muzike, također su se istakli kao ključne tačke razgovora. Naglašena je i potreba za podrškom tradicionalnih medija i institucija. Razmjena iskustava među učesnicima iz različitih zemalja dodatno je obogatila razgovore, nudeći različite perspektive i potencijalne pravce za razvoj regionalne muzičke industrije.

"Zahvaljujemo se svim učesnicima, delegatima, umjetnicima i posjetiocima koji su doprinijeli uspjehu ovogodišnje Kontakt konferencije. Vaša strast, znanje i entuzijazam su ono što Kontakt čini jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom", rekao je organizator Kontakta Predrag Ivanović.

Konferencija Kontakt (Foto: Belkisa Abdulović)
Konferencija Kontakt (Foto: Belkisa Abdulović)

"Kontakt je nas podsjetio na snagu muzike da spaja ljude, ideje i kulture. Ohrabreni ovogodišnjim uspjehom, okrećemo se budućnosti sa željom da nastavimo da rastemo, učimo i zajedno razbijamo barijere, jer kontakt je više od zvuka", dodao je.

Nastupi izvođača poput Jarbola, Nene Belana & Fiumensa, Letu Štuka, KoiKoia, Bojane Vunturišević, Turbo Trans Turista, Bohemije, kao i DJ set svetske atrakcije Daddy G, ostavili su nezaboravne utiske kod posjetilaca, pružajući im nezaboravno iskustvo.