"Volite l' narodnjake?"
2

"Zabranjeni narodnjak" pjesmom pozvao na koncert Dubioze u Puli: Valjda neće i ovaj da zabrane

N. O.
Screenshot/TikTok
Screenshot/TikTok
Duško Kuliš bio je jedan od pjevača čiji je koncert u Puli zabranio tamošnji gradonačelnik, a sada je pjesmom odlučio pozvati na koncert Dubioze kolektiv koji se održava upravo u ovom hrvatskom gradu.

Na TikTok profilu bosanskohercegovačkog benda Dubioza Kolektiv objavljen je video na kojem se može vidjeti Duško Kuliš dok pjesmom poziva upravo na njihov koncert u Puli.

Promijenivši tekst svog hita "Suzo moja, Suzana" Kuliš je uz melodiju pjesme zapjevao:

"Neke priče samo kruže, ‘ko to svira u Areni?

Kažu da svi narodnjaci u Puli su zabranjeni.

Ne pitaj me kol'ko košta, eurima kartu plaćaš,

a kada u sevdah padneš, ti na bis ćeš da ih vraćaš.

Puležani, Puležanke, volite l' narodnjake?

U Areni Dubioza sviraće…

Puležani, Puležanke, brzo karte kupite,

valjda neće i ovaj da zabrane".

@dubiozakolektiv Ko to svira u pulskoj Areni? #folkparadaponosa #dubiozakolektiv #dk20yearshigh #pula #duskokulis ♬ original sound - Dubioza Kolektiv

Članovi Dubioze ovim videom su na svoj način odlučili pokazati šta misle o zabrani "cajki" u ovom gradu koja je prije nekoliko mjeseci bila "goruća" tema u regiji.

Naime, gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je održavanje koncerta folk pjevača, koji je bio zakazan za 25. mart. Na njemu su u pored Duška Kuliša trebali nastupiti Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

Mnoge javne ličnosti osudile su ovakav potez gradonačelnika, a muzičari su dobili brojne poruke podrške. Također, rock klub iz Splita je u znak podrške Kulišu koji živi u ovom gradu odlučio organizirati njegov koncert.

"Iako smo poznati po rock i alternativnom stilu muzike, napravit ćemo iznimku i ugostiti Duška Kuliša u znak protivljenja svakom obliku cenzure", izjavili su iz ovog kluba za dalmatinskiportal.hr.