Koncert "Moj je život moja pjesma"
0

FOTO+VIDEO / Vrhunskom svirkom animirati žene da brinu o zdravlju

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Koncertom "Moj je život moja pjesma" koji će biti održan 26. januara u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, te aukcijom 25. januara u Bošnjačkom institutu bit će ozvaničen završetak velike kampanje borbe protiv raka grlića maternice, koju je provelo Udruženje građanki "Renesansa" radi preveniranja te opake bolesti.

Na koncertu će nastupiti Maya Sar, Nina Badrić, Karolina Gočeva i Aleksandra Radović, koje su prošlog mjeseca promovirale pjesmu "Moj je život moja pjesma", označivši time početak kampanje.

Kampanja je imala za cilj povećati svijest žena o raku grlića maternice kao oboljenju koje se može spriječiti i uspješno liječiti. To je prva kampanja koja uključuje umjetnike iz četiri zemlje regije.

Muzički producent Mahir Sarihodžić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će koncert biti logičan završetak muzičkog dijela kampanje, obećavši vrhunski muzički događaj i svirku.

Maya Sar smatra da su pjevačice koje će nastupiti na koncertu od promocije spota za spomenutu pjesmu uspjele animirati javnost na problem raka grlića maternice.

"Drago mi je da je pjesma uspjela probuditi svijest kod žena, te ih natjerati da odu kod ljekara i svoje zdravlje uzmu u svoje ruke", kazala je ona.

Koncert će početi u 20 sati, a cijena ulaznica je 20 KM.

Izvršna direktorica stranih investitora i volonterka u ovom projektu Bojana Škrobić-Omerović najavila je da će aukcija vrijednih umjetnina u okviru kampanje biti održana sutra u Bošnjačkom institutu u 19 sati.

Potcrtala je da su brojni bh. umjetnici podržali kampanju te da će zainteresirani moći da kupe vrijedne umjetnine kao što su slike, ručni rad, ćilimi i ručno rađeni nakit. Mersad Berber, Adin Hebib, Nesim Tahirović te Enisa Pilavdžić samo su neki od umjetnika čiji će se radovi moći kupiti na aukciji.

Sva sredstva koja budu prikupljena ići će u Fond za borbu protiv raka grlića maternice. Pozivnice za učešće na aukciji poslane su svim bh. institucijama i ministarstvima, međunarodnim organizacijama te domaćim i stranim kompanijama.

Umjetnine će se prodavati po cijenama od 100 do 2.000 KM, a program aukcije vodit će novinarka Aida Delić i glumac Enis Bešlagić.

Profesorica Mirsada Hukić najavila je da će u februaru na Grbavici biti otvoren prvi u BiH Institut za biomedicinsku dijagnostiku, gdje će se raditi dijagnostika i naučnoistraživački rad. To se odnosi i na kompletnu HPV dijagnostiku fokusiranu na rak grlića maternice.