Muzika
19

Van Gogh ovogodišnji dobitnik prestižne MTV Best Adria Act nagrade

Klix.ba
Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić
Dodjela "2014 MTV EMA" prenosit će se uživo iz Glasgowa u nedjelju, 9. novembra, od 20 sati.

Srbijanski bend Van Gogh, ovogodišnji dobitnik prestižne MTV Best Adria Act nagrade i najbolji regionalni izvođač, prema mišljenju publike, dobio je najveći broj glasova u proteklih šest sedmica na stranici Mtvema.com. Dobijanjem ovog priznanja Van Gogh dalje nastavlja trku za osvajanje još jedne nagrade - "MTV Worldwide Act", koja će biti dodijeljena 9. novembra na ceremoniji u dvorani The SSE Hydro u Glasgowu.

Van Gogh je MTV nagradu prvi put osvojio 2007. godine.

"Ljudi, hvala svima koji ste vjerovali u nas. Ovo priznanje predstavlja našu zajedničku pobjedu. Želimo da ovu nagradu proslavimo sa vama, licem u lice, od grada do grada, a prvi susret vam zakazujemo već 11. decembra, na našem velikom beogradskom koncertu u Hali sportova na Novom Beogradu", kazao je frontmen grupe, Zvonimir Đukić Đule.

Van Gogh su osvojili više glasova od drugih drugih izvođača nominovanih za Best Adria Act nagradu - Vatre, Gramatika, Punčki i sastava Who See. Rokeri iz Beograda od danas u podne kreću u novi krug takmičenja u kojem će se boriti za nominaciju za Worldwide Act nagradu. Glasanje za ovu fazu trajat će do srijede, 29. oktobra u ponoć, također na stranici Mtvema.com. Finalni spisak od 10 nominovanih izvođača iz svih krajeva svijeta bit će objavljen 30. oktobra, dok će pobjednik biti nagrađen na svečanosti dodjele MTV EMA nagrada u Glasgowu u nedjelju, 9. novembra.

Jubilarna, 20. dodjela MTV evropskih muzičkih nagrada prenosit će se uživo iz dvorane The SSE Hydro u Glasgowu u nedjelju, 9. novembra. Crveni tepih počinje u 20:00, dok je ceremonija dodjele na MTV programu od 21:00. Glasanje za 2014 MTV EMA u svim kategorijama odvija se na Mtvema.com.

Kao što je ranije objavljeno, voditeljica 2014 MTV EMA će biti Nicki Minaj, dok su prvi potvrđeni izvođači Calvin Harris, Charli XCX, Kiesza, Royal Blood, Ariana Grande, EdSheeran. Ovogodišnji dobitnik “Global Icon” nagrade je britanska rock legendaOzzy Osbourne.

Katy Perry vodi u trci s nominacijama u sedam kategorija, a u stopu je slijedi Ariana Grande, nominovana u šest kategorija. Pharrell Williams i 5 Seconds of Summer bore se za po pet nagrada. One Direction, Nicki Minaj, Iggy Azalea, Eminem, Sam Smith i Kiesza nominovani su za po četiri MTV EMA nagrade.

Od prve dodjele 1994. godine, MTV EMA je stekla reputaciju jedne od najvećih svjetskih svečanosti dodjela nagrada. Prethodni gradovi domaćini MTV EMA ceremonijama bili su Amsterdam (2013), Frankfurt (2012), Belfast (2011), Madrid (2010), Berlin (2009), Liverpool (2008), Munich (2007), Copenhagen (2006), Lisbon (2005), Rome (2004), Edinburgh (2003), Barcelona (2002), Frankfurt (2001), Stockholm (2000), Dublin (1999), Milan (1998), Rotterdam (1997), London (1996), Paris (1995) i Berlin (1994). O MTV-ju:

MTV je vodeći svjetski brend za zabavu mladih. Uz globalni pristup do više od pola milijarde domaćinstava, MTV je kulturni dom milenijumske generacije, muzičkih fanova i izvođača i pionir u kreiranju inovativnog programa za mlade ljude. MTV odražava i kreira pop kulturu svojim nagrađivanim sadržajima, koji se temelje na neodoljivim pričama, muzičkim otkrićima i aktivizmu i šire se putem TV, online i mobilne mreže. MTV je jedinica kompanije Viacom Inc. (NASDAQ: VIA, VIAB), jedene od vodećih svetskih kreatora programa i sadržaja putem svih medijskih platformi.