Dominiraju susjedi
102

Anketa / Ulice Sarajeva su preplavljene turistima, pitali smo ih šta misle o javnom dočeku Nove godine

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pretposljednji dan 2023. godine centar Sarajeva "vrvi" od ljudi, kako lokalaca koji su odlučili oblačnu subotu ipak iskoristiti za šetnju, tako i turista koji su, kako kažu, došli da se dobro najedu, ali i uživaju i u dobrom provodu.
Šetajući Titovom ulicom i Ferhadijom pitali smo neke od njih gdje će provesti Novu godinu, na otvorenom ili na privatnim zabavama te šta misle o organizaciji javnog dočeka - "Sarajevskoj priči".

Još od najave da će Sarajlije i posjetitelje u 2024. godinu uvesti četiri sarajevska benda, cijeli događaj je privukao pažnju kako u BiH tako i u regiji.

Par koji je stigao iz Tuzle kazao je da je su u Sarajevo stigli turistički na nekoliko dana, a da će usput proslaviti i Novu godinu ispred Vječne vatre. Komentarišući odabir muzičara kazali su: "Zadovoljni smo. Lijepo okupljanje poslije toliko godina - 1984. - 2024. godina".

U centru grada sreli smo brojne turiste iz susjedne Hrvatske, ekipa iz Istre kazala nam je kako su stigli tu posebno zbog dočeka Nove godine, ali su istaknuli da ga neće slaviti ispred Vječne vatre već u hotelu uz Halida.

Sudeći po komentarima još jedne ekipe iz Zagreba, Bešlić je glavna zvijezda gostima iz Hrvatske.

"Mi smo se zapravo ovdje došli dobro najesti, a onda ići za Zagreb, a usto je Nova godina. Ja sam jedino vidio da Halid Bešlić negdje svira, to je jedino što me zanima - ovo ostalo je manje bitno", našalio je Zagrepčanin.

Drugi su posebno hvalili izbor bendova koji će prisutne u Titovoj ulici uvesti u Novu godinu.

"Super, fenomenalno. Svaka čast na domaćem izboru muzike", poručio je još jedan turist iz susjedne Hrvatske.

"Sarajevska priča" i simboli jednog vremena

Program nazvan "Sarajevska priča" donosi nešto drugačiju proslavu Nove godine gdje će nastupiti više izvođača, a 31. decembra na bini ispred Vječne vatre nastupit će Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Bombaj štampa i Lela i Laka.

Publiku će zabavljati i Zenit Đozić te Aida Bukva, a gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavljujući javni doček kazala je za Klix.ba: "Uglavnom radi se na tome da se osigura dobar provod i zezancija koju pamtimo iz vremena Top liste nadrealista kada je Sarajevo bilo kulturni, muzički i sportski centar bivše Jugoslavije. Sada ih želimo okupiti za Novu godinu".

Zamišljeno je da scenarij čine novi skečevi, koji će biti unaprijed snimljeni i tokom večeri puštani na led ekranima, postavljenim duž Titove ulice te "živi", humoristički performansi na sceni, koji će biti igrani između nastupa bendova.

S obzirom na to da je Grad zabranio organizaciju vatrometa povodom Nove godine, odbrojavanje do ponoći i proslava ulaska u Novu godinu bit će upriličena uz konfete.