Podijelili osjećanja
488

Učenici osnovne škole sa Ilidže za vrijeme izolacije snimili pjesmu i spot "Fali mi škola"

S.H.P.
U vrijeme pandemije koronavirusa realizacija odgojno-obrazovnog procesa, odnosno nastave preselila se u kuće i stanove. Nastavnici sarajevskih osnovnih škola trudili su se da na što bolji i zanimljiviji realiziraju nastavu.

S obzirom na to da su mlađi od 18 godina gotovo dva mjeseca imali zabranu kretanja nastavnici u osnovnim školama potrudili su se da učenici u što većoj mjeri realizirajući brojne projekte, kako bi što lakše proveli vrijeme u zatvorenom prostore.

Nastavnik Osnovne škole "Mehmed Handžić" sa Ilidže Arnes Tufek je pored realizacije nastave, s učenicima osmog razreda došao na ideju da snime pjesmu o tome kako su se osjećali u izolaciji.

"Dosta vremena sam proveo razgovarajući sa učenicima o vremenu koje provode u izolaciji i svemu onome što im nedostaje. Većina učenika je konstatovala da su shvatili koliko im ustvari nedostaje škola i druženje, ne samo sa drugim učenicima, već i sa nastavnicima. Kroz te razgovore, osjetio sam dosta tuge i sjete u njihovim riječima i došli smo na ideju, da kroz pjesmu pokušamo opisati trenutno njihovo stanje, odnosno raspoloženje", kazao je Arnes Tufek.

Prvobitna ideja je bila napisati pjesmu kao pjesničko djelo uz koju će biti pripremljena odgovarajuća prezentacija.

"Međutim, kako je rad na pjesmi počeo tako su se počele rađati brojne ideje učenika, gdje se iskristalisalo, zašto ne bismo baš mi napisali neku pjesmu i otpjevali, gdje bi učenici kroz svoja osjećanja ispoljili koliko im zaista nedostaje škola i drugari iz školskih klupa. Radeći korak po korak, pjesmu smo snimili i nakon što smo taj dio završili, učenici su predložili zašto ne bi snimili i spot, s obzirom na to da su već određene stvari naučili pohađajući časove informatike", objasno je Tufek.

Na kraju, od ideje za jedan literarni rad, učenici Osnovne škole "Mehmed Handžić" snimili su pjesmu i spot "Fali mi škola" koja je za nivo učenika osmog razreda i više nego odlična.