Muzika
0

U Sarajevu obilježen svjetski praznik muzike

FENA
Sarajevska ulica Sime Milutinovića je u sklopu aktivnosti Svjetskog foruma urbanizma inaugurisana u ulicu Velikog Pariza i u narednom periodu će predstavljati poprište brojnih kulturnih zbivanja, koncerata i izložbi.

Tako je danas u Galeriji MAK obilježen Svjetski praznik muzike. Prisutne je pozdravio i ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Rolland Gilles, ističući zadovoljstvo zbog kontinuiteta ove manifestacije u BiH.

Uslijedio je bogat zabavni program u kojem su učestvovali Sarajevo Drum Orchestra, duo gitara "Ritmico", harmonike Muzičke akademije u Sarajevu i hor "Etnoakademik" Muzičke akademije u Sarajevu.

Ideja za obilježavanje Svjetskog praznika muzike nastala je osamdesetih godina u Francuskoj i potekla je od Ministarstva kulture. Od tada, pa sve do danas, ovaj događaj se slavi ne samo u Francuskoj, nego i u cijelom svijetu.

Koncept je da se muzika izvede iz koncertnih sala i institucija i svira na ulici, kako bi svi imali šansu da u njoj uživaju na ovaj dan.

Sve vrste muzike su dobrodošle i svi muzičari koji se u datom trenutku nađu u blizini su dobrodošli da se pridruže muzičkoj paradi.

Francuski institut u BiH tradicionalno obilježava ovaj dan i organizuje koncerte u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, u saradnji sa direkcijom organizacije Dan muzike (Fête de la musique) koja je smještena u Francuskoj i koja djeluje pod okriljem Ministarstva kulture i komunikacija Francuske.

Ove godine manifestacija ima poseban značaj budući da predstavlja jednu u nizu aktivnosti kojima najavljuje 1. svjetski forum urbanizma, događaj koji će se održati od 6. do 9. septembra u Sarajevu i na kojem će se okupiti svjetski poznata imena iz sfere urbanizma, arhitekture i prostornog planiranja, kao i gradonačelnici gradova iz regije, te gradova pobratima Sarajeva.

Partner ovogodišnjeg Foruma je Pariz te će tako 10 projekata koji predstavljaju viziju budućeg razvoja Pariza (Le Grand Paris) prvi put biti predstavljeno javnosti izvan Francuske i to upravo u Sarajevu, saopćeno je iz agencije LUNA\TBWA Sarajevo.