Muzika
0

U Makedoniji preminula kraljica romske muzike Esma Redžepova

Klix.ba
Esma Redžepova (Foto: EPA)
Esma Redžepova (Foto: EPA)
Makedonska pjevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, poslije kraće i teške bolesti, prenijeli su lokalni mediji.

Lokalni mediji podsjećaju da je prije dvije sedmice bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljica romske muzike i po izvođenju te muzike je bila poznata u svjetskim razmjerama, a od 2013. nosila je i titulu nacionanog umjetnika Makedonije.

Pjevačica, koja je bila popularna na balkanskom prostoru, tokom života je odgojila 47 djece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama.

Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima i manfestacijama. Esma je, kako se ističe, bila pravi muzički ambasador u svijetu.

Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svjetske producentske kuće, kao i da je sarađivala sa eminentnim svjetskim muzičkim imenima.