Muzika
92

U četvrtak počinje 10. Mostar Blues Festival

Klix.ba
Uprkos svim poteškoćama u kojima se naše društvo trenutno nalazi te potpunoj marginalizaciji kulture, organizacioni tim je uspio osigurati uslove za održavanje jubilarnog, desetog Mostar Blues Festivala.

Ova smotra, koju su producenti uvrstili u evropske festivalske karte, počinje sutra, 19.07., koncertom mladog njemačko-izraelskog blues sastava The Greenbaums, koji svoj stil bazira na muzici legendarnog gitariste Petera Greena i njegovih Fleetwood Mac.

Kao nosilac prve večeri nastupit će američka blues pjevačica Sherrie Williams, sa svojom grupom The Wise Guys. Bit će to pravi kabare ugođaj, a Sherrie će, osim kompozicija sa svojih albuma, izvesti i blues standarde. Nastupi američkih izvođača na blues festivalu uvijek nose poseban ugođaj i snažno doprinose predstavljanju tog, više od 100 godina starog muzičkog pravca.

Naredni dan, 20.07., MBF se seli u SC Kantarevac.

Prvi će nastupiti turski bend Sahte Raki, sastav koji u ekspresiji ritam i blues pravca koristi i duvačke instrumente.

Nakon toga, diva koju ne treba posebno predstavljati, velika Josipa Lisac sa svojom grupom.

Njen cjelovečernji koncert Mostarci čekaju decenijama i vrijeme je da se podsjetimo nezaboravnog "Dnevnika jedne ljubavi".

Posljednji festivalski dan je 21.07., također u SC Kantarevac, koji donosi dosta dobre rock muzike.

Domaći bend La Grange će baražima rifova legendarnog benda ZZ Top zagrijati atmosferu prije nastupa kultnog britanskog sastava Dr. Feelgood. Ovi doktori rocka će vrlo energičnim muziciranjem predstaviti svoje najveće hitove iz '70-ih i '80-ih.

Goran Bare i njegov ansambl Majke s punim pravom zatvaraju festival. Vlasnici su mnoštva nagrada Porin, imaju izvrstan album "Teške boje", a i pravi su prijatelji Mostar Blues Festivala, pa je sigurno da će i njihov koncert biti izvrstan.

Ulaznice za 10. Mostar Blues Festival se mogu kupiti u cafe baru Publika, poslovnici Fortuna Toursa u Hotelu Ero i u Muzičkom centru Pavarotti.

Online prodaja karata se vrši na kupikartu.ba.