Nova zgrada muzičke škole
1.3k

Tuzla nakon sedam decenija dobija respektabilan hram muzičke umjetnosti

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Brojni muzički umjetnici, među kojima su i oni svjetskog glasa, prve note su odsvirali u Muzičkoj školi u Tuzli, koja dobija novo ruho. Izgradnja modernog objekta na lokalitetu nekadašnje građevine je završena, a učenici bi u savremene klupe trebali sjesti već u idućoj školskoj godini.

Stara zgrada Muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" u Tuzli, kao građevina od historijskog značaja za brojne muzičke umjetnike u BiH, zbog dotrajalosti je morala biti srušena, a na istom lokalitetu prošle godine je počela izgradnja novog objekta.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, prva faza projekta je već završena, a trenutno su u toku radovi koji podrazumijevaju vanjsko i unutrašnje uređenje objekta.

"Nakon 67 godina postojanja Srednje muzičke škole u Tuzli, mi dobijamo novu zgradu. Radovi koji podrazumijevaju vanjsko i unutrašnje uređenja objekta, trebali bi biti završeni sredinom maja naredne godne, a učenici i profesori bi od iduće školske godine trebali ući i početi sa radom u novoj zgradi", kazao je za Klix.ba Dejan Milkunić, direktor Srednje muzičke škole u Tuzli, koja broji više od 100 učenika.

Prema projektu, nova zgrada će raspolagati površinom između 700 i 800 kvadratnih metara, čime će u startu biti veća u odnosu na onu prethodnu, a to će omogućiti i rješavanje određenih problema koji su postojali u ranijem objektu.

U ovom trenutku, učenici, ali i menadžment osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli s oduševljenjem posmatra novu građevinu, a kako nam je kazao Milkunić, svi jedva čekaju prelazak u savremene prostorije.

"Aktivno se pripremamo za taj trenutak, a čak smo nabavili i neke nove instrumente. I pored toga, naša škola ima veliku potrebu za unutrašnjim opremanjem jer ono čime trenutno raspolažemo u kontekstu instrumenata i namještaja je davno dotrajalo. Mislim da bi se u ovu priču trebali uključiti građanstvo, politika i ostali, kako bismo na kraju imali jedan ozbiljan muzičko-obrazovni centar, odnosno ozbiljnu kulturnu ustanovu, koja će služiti za sve potrebe Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cijelosti", dodaje Milkunić.

Učenici osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli trenutno rade u otežanim uslovima, s obzirom da ove dvije obrazovne ustanove prostorije dijele sa učenicima Osnovne škole Centar.

"Nova zgrada koju ćemo dobiti značit će veliko rasterećenje organizacije nastave, a učenici će osjetiti velike benefite. Također, Tuzla će nakon dugog niza godina dobiti i prvu namjensku koncertnu dvoranu, tako da će se na taj način otvoriti velika vrata i za podizanje umjetnosti na znatno veći nivo. Vjerujem da će sve to donijeti i saradnju sa evropskim i svjetskim umjetnicima", nastavlja Milkunić.

Gitaristi Sanel Redžić, Denis Azabagić, Alen Gagarić, Dejan Ivanović te pijanista Vladimir Valjarević samo su neka od imena koja su postala svjetski poznata u svijetu muzike, nakon završetka Muzičke škole u Tuzli, što dovoljno govori o njenom značaju u inozemnim okvirima.

Također, u razvoju tuzlanske, bh., ali i evropske muzičke scene veliki doprinos dali su vrsni profesori poput Čestmira Dušeka, Muhameda Mazalovića, Planinke Jurišić-Atić, Predraga Stankovića, Midhata Zulića, ali i Miradeta Zulića, koji su se upisali kao predavači u Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.