Trash lista Vol. 2
0

Top 12 najvećih bh. trash pop hitova

Piše: Almir Panjeta
Za razliku od "Top 12 najvećih trash folk hitova" koje smo izabrali u decembru prošle godine, kada smo u obzir uzeli hitove iz cijelog regiona, birajući 12 najvećih trash pop-hitova odlučili smo si dati teži zadatak i bazirati se isključivo na pop-hitove bosanskohercegovačkih izvođača. Ograničili smo se i vremenski, pa nismo uzimali u obzir hitove prije rata. Uključite zvučnike i uživajte!

12. Erato – Mr Hakim

"Aaaaaaaaaa, priđi mi, aaaaaaaaaaa, skini mi, aaaaaaaaa, jaknu ti…" otpjevaju Aida i Dalal sa Bijele tabije, pa u automobilu odlete u oblake odakle se, dok raja nastavlja s plesom, obraćaju mladiću od kojeg se za početak očekuje da im skine jaknu kako bi mogle zaplesati. Belaj nastaje kad nam otkriju da mladić gleda drugu djevojku, kao i svaki put, te se čežnja pojačava uz sto puta ponovljeno "Aaaaaaaaaa, priđi mi, aaaaaaaaaaa, skini mi…". Funky!

11. Azra Hasanovic – Babuka

U ovoj nadahnutoj pjesmi glavna junakinja se očito zabavlja sa akrobatom, nindžom ili dimnjačarem koji je najavio da će kad se "prospe tiha noć i začuje sova" na sastanak doći krišom preko krova. "Čujem korake, zvone preko crijepa, samo da ga neko ne čuje, a u avliji babo drva cijepa, gleda prema krovu, trči, psuje…", pjeva Alma, te se obraća babi i pojašnjava mu razlog mladićevog dolaska: "Babo, babuka, ne skidaj ga s oluka, došao je da me zaprosi, babo, babuka, ne skidaj ga s oluka, zlatan prsten on mi donosi, zbog mene životu prkosi". Pjesma nam ne donosi rasplet, pa je tako ostala enigma da li je mladić pao s oluka ili se suočio sa babinim tomahavkom. Spot u kojem je sve iz pjesme slikovito prikazano teško je naći, a snimak sa jednog od nastupa se ne može prenijeti osim linkom, pa ćemo pjesmu poslušati uz zalazak sunca. Sevdah baby!

10. Deen – In the Disco

Pjesmom "In the Disco" Deen Backović predstavljao je BiH na Eurosongu. Spot je namjenski urađen u "trashy stilu", dok je pjesma kombinacija 70-ih, 80-ih, 90-ih i limunade sa puno šećera i ukrašene kišobrančićima uz stihove "music is what I want, music is what I need, kiss me and turn me slow, up and down, here we go" na koje ne možete ostati ravnodušni. Superiška.

9. Fazla – Umro bi' da nisam zaisko

U diskoteci prepunoj lijepih djevojaka Muhamed Fazlagić Fazla žali se kako ni nakon što je svoju izabranicu prvo večer odveo u kino, a drugu večer joj poklonio cvijeće, nije dobio zasluženi poljubac. Tu ga je već iznervirala jer "ljubav daje k'o da hrani ptice", uz konstataciju da nije za male stvari Fazla otvoreno poručuje "daj mi, daj mi!", a u refrenu "umro bi' da nisam zaisk'o malo zrelih jagoda, rekla mi je šta si pritisk'o, stani crko da Bog da" vidimo da se on ne šali. To potvrđuje i napjevom "što si mala mršava k'o grana?". Direktno!

8. Hari – Sarajevska furka

Izoni Gegaj u svom hitu "Hej ba, šta ima ba?" stihovima "vezali smo leptir mašne, a novčanik hop iz tašne" svjedoči o simpatičnosti krađe novčanika u vrijeme njegovog odrastanja, na šta se nadovezuje i Hajrudin Hari Mata Hari Varešanović stihovima "krali su se novčanici, čitao se Lorka, jednostavno sarajevska furka". Odmah možete zamisliti lika sa leptir mašnom, kako u tramvaju držeći u ruci "Spjev dubokog pjeva", motri i čeka momenat nepažnje žrtve zaokupljene "Tužaljkom za Ignacijom Sanchezom Mejiasom“. Knjiški.

7. Senna M – Tuc, tuc

Senad Galijšević iz Viteza je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina postao Senad od Bosne i pjevao "Jasmina, Jasmina, zlatna jabuko", da bi početkom devedesetih skratio ime u Sena M, a time i muzički izričaj, i to kroz stihove "I wanna tuc, tuc". U to vrijeme jeste djelovao iz susjedne Hrvatske, ali nećemo ga se tako lako odreći i osiromašiti jednu ovaku top-listu za stihove: "ja i ti, sami u sobi, ne boj se, ritam tuc, tuc, znaju svi, radio, sateliti svemirski, em-ti-vi, ritam tuc, tuc, znaju svi". Let's dance!

6. Čola i Brega – Manijači

Definitivno najveće ex-yu zvijezde na našoj trash listi, i pored činjenice da u karijeri imaju more hitova za sve generacije, sa ovom pjesmom za koju su iskopirali spot Paula Simona i Chevyja Chasea Zdravko Čolić i Goran Bregović izborili su se za solidno 6. mjesto. Brega na početku kaže da je to priča o tome kako su on i njegov drugar išli u diskoteku da plešu. Pamćenje autora ovog teksta ne seže baš u vrijeme kad su njih dvojica hodali po diskotekama, ali u pričama roditelja nikada nije čuo da spominju trube u sarajevskim diskotekama 70-ih. Pjesma obiluje visokoumnim i običnim smrtnicima teško razumljivim stihovima kao što su: "Čikiti, čikiti, čiki, hajde, mali, to smo uvijek znali, uj, uj, uj, uj, uj, manijaku" i "sijeva minjak, puk'o ribnjak", i uz vesele tonove nas poziva da skačemo, džipamo i pomahnitamo. Klasika.

5. Rizzo Ruža – Hadžija

Uzmete rječnik turcizama i starih izraza, podvučete kaldrmu, ašlamu, tarabu, šejtana, pendžer, avliju, minder, babu, gurabiju…i dobili ste hit u kojem se glavni junak spusti niz strmu kaldrmu, ugleda kuću bosansku ispred koje je rodila ašlama i naslonila se na tarabu, šejtan mu ne da mira pa kroz pendžer proviri u avliju (otkud pendžer na tarabama? op.a.) i zapjeva: "Hadžija, hadžija, lijepa ti je avlija, a u njoj kćerka tvoja slatka k'o gurabija". Old School Trash!

4. Nino Pršeš – Ženi se

Kad na početku spota Nino starog tamnoputog znanca pita "Gdje si to ti pocrnio?", a ovaj mu pojasni da je bio na Jablaničkom jezeru, spot definitivno obećava. U Americi bi ovaj dijalog zasigurno izazvao oštre osude, ali je u zemlji gdje TV-voditelj emisiju zaključi riječima "Gospodi gospodsko, ciganima cigansko" je više nego normalan. Nino nam dalje u pjesmuljku saopštava da mu babo dijeli savjete, i uz sugestiju da "nije isto da l' je mlada djevica il' rak" kreće refren: "Ženi se, ženi se, hoće da me tuku, već odavno tamburu ne ispuštam iz ruku". Obećava.

3. Selma Muhedinović – Šeherzada

Violinistica u pop-muzici, Selma Muhedinović, mogla je svojim hitovima popuniti poveći dio ove liste, ali kako bismo i druge ispoštovali, imali smo prilično težak izbor između pjesme sa stihovima "o, ne, ne, ne, o, ne, ne, ne, nikada priznat' neću da si meni sve…" i "ja sam Šeherzada iz Staroga Grada, zajedno baš idu keks i čokolada". Pobijedila je druga pjesma, u kojoj Selma u diskoteci u štiklama konstatuje kako joj nanule klepeću kao kastanjete, te kako zaigra kao malo dijete kad ga ugleda. Slatko.

2. Edwin Po – Ljubit ću noćas

Iako bi po ukupnom dojmu ova pjesma mogla ići i u folk, Edvina Pozderca zvanog Edwin Po godinama su svrstavali u pop, pa nema razloga da i mi to ne ispoštujemo i ne dodijelimo mu visoku poziciju na ovoj top listi. Tuga, bol, suze, patnja pod tušem, nadanja i snovi. "Lako ću ovaj dan, lako ću ovaj sat, al' šta ću kad se probudim?", pita se Edwin malo pod tušem, malo na fotelji, te ostaje jak i onoj koja ga ostavila poručuje da nastavlja dalje: "Ljubit ću noćas, pa nek ima zašto da pričaš da me ogovaraš, ljubit ću noćas, ali neću krišom, hoću da vidi mene tvoja raja". U spotu vidimo i jabuku zbog koje je sve i počelo. Antologijska.

1. Crvena jabuka – Đes' ba?

Pjesma "Đes' ba" pravi je biser trasha na ovim prostorima, također na tragu Izonija Gegaja i "Hej ba, šta ima ba?". Autor na početku u maniru šanera postavi pitanje "Đes ba, đes ba, đes ba đe si ti, šo me bona ne nazoveš, šo se ne javiš?, u nastavku ponudi dilemu "men s čini da, ti me ne voliš, men s čini da, ti se kofrčiš", te samouvjereno utvrdi "dobro, dobro, nema veze, javićeš se ti, doće cica, na kolica, kad ti zagusti". Čista lirika mahale za koju su učiteljice u prvom osnovne na Hridu davale "keca k'o kuću". Pjesma ima i socijalni motiv u pitanju "Je l' to nemaš boba?", a šta drugo čovjek nakon što glavni likovi prošetaju Sarajevom može očekivati, već da završe u nekoj konobi i pjesmu otpjevaju u stilu dalmatinske klape. Idealno loše!