Muzika
222

To je moj grad, ja takvog ga znam: Konvoj i Erogene zone nastupili pred sarajevskom publikom

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevski bendovi Konvoj i Erogene zone nastupili su sinoć pred sarajevskom publikom na Trgu djece Sarajeva u okviru festivala Baščaršijske noći.

Grupa Konvoj je formirana 1988. godine u Sarajevu, kada su osvojili prvu nagradu na popularnom festivalu "Nove nade, nove snage". Kroz bend u velikom broju prolaze mnogi sarajevski talentovani muzičari: Nedeljko Čalija (vokal), Alen Ekmečić (bas gitara), Bakir Karić (klavijature), Ismar Volić (klavijature), Adnan Šaran (pjevač grupe Skroz), Feđa Štukan – klavijature....1993. godine grupi Konvoj se pridružuju Samir Bajraktarević-bubnjevi i Nedžad Merdžanović – vokal. U teškim životnim uslovima održavaju redovne probe i koriste priliku za svirke uživo gdje ostavljaju upečatljiv dojam. Po svršetku ratnih dešavanja pripremaju album prvijenac koji će ostaviti upečatljiv trag u BH muzičkom autorstvu...Okosnica grupe ostaju gitarista Hamo Salihbegović i pjevač Nedžad Merdžanović-Nećko. Konvoj je u stalnom traganju za novim i svježim muzičkim izrazom, nastao iz potrebe da se kaže i čuje ono što živimo i osjećamo.

Bend Konvoj je svoj veliki solistički koncert održao u Domu mladih Skenderija decembru 2014. godine. čime su promovisali svoj aktuelni album "Mimosvijet" koji je označio njihov povratak na muzičku scenu.

Grupa Erogene zone je osnovana u Sarajevu krajem 1992. godine, a tokom ratnih godina nastupaju po sarajevskim klubovima. Ljeta 1994 godine objavljuju debi album "Šuti seko šuti" kojeg je nemoguće nabaviti jer je štampan u samo 500 primjeraka i nije bio u javnoj prodaji. Te godine od "Studija 99" dobili su nagradu "Fenix" u konkurenciji najboljeg rock albuma. Drugi album grupa je objavila krajem 1997.godine pod nazivom "Robija" i na njemu se nalazi 12 pjesama. Sredinom 1999 godine objavili su svoj treći album "XXL" za koji su dobili odlične kritike i koji se smatra njihovim najzrelijim djelom. Njihov četvrti album završen je početkom 2003. godine i nosi naziv "Mistični znaci". Moderan pristup i dobra svirka čine ih onim što oni jesu. U maju 2006. godine obilježavaju 10 godina svog postojanja na muzičkoj sceni, unplugged koncertom u BKC-u pod nazivom "Mi nismo isti". Danas Erogene Zone čine Almas Smajlović, vokal i bas gitara, Muhamed Trnka, gitara i Nihad Maličbegović, bubnjevi.

Pogledajte atmosferu od sinoć:

Večeras u 21 sat u okviru Baščaršijskih noći nastupit će grupa Zabranjeno pušenje. Jedna od najpopularnijih punk - rock grupa iz BiH, nastala 1980. godine u Sarajevu kao klasičan garažni bend sastavljen od srednjoškolaca koji su zajedno išli u sarajevsku Drugu gimnaziju i dijelili istu, danas već legendarnu, ulicu "Fuada Midžića" u naselju Koševo. Njihova lirika i muzika su na najrealniji način prikazivali život u Sarajevu tokom 80-tih godina. Grupa je bila proizvod pokreta New primitives kao jedan jedinstveno bosanski i jedinstveno sarajevski umjetnički smjer.

Zabranjeno pušenje smo imali priliku gledati i slušati nedavno na koncertu koji su održali u sarajevskom naselju Dobrinja, u okviru manifestacije Novogradski dani.

Ulaz na večerašnji koncert je slobodan.