Šarmantne i vesele Novosađanke
29

VIDEO / The Frajle: Uživamo svaki put kad dođemo u BiH

Klix.ba
Marija Mirković, Nataša Mihajlović te Jelena i Nevena Buča čine veselu akustičnu grupu iz Novog Sada - The Frajle.

Četiri Novosađanke su svojim originalnim nastupima, izvrsnim vokalnim sposobnostima, šarmom i jedinstvenim modnim stilom za kratko vrijeme osvojile publiku širom regije. Rado su viđene gošće i u BiH, često su u Sarajevu, a nedavno su imale uspješan koncert u Banjoj Luci.

Svoj prvi album nazvan "Naš prvi album s putovanja", koji je izašao u novembru 2012., dugo su pripremale, jer je, kako kažu, to veoma zahtjevan proces.

"Pisanje pjesama je počelo možda i prvih nedjelja nakon što smo počele zajedno raditi i družiti se na probama. Snimanje je počelo 2010. godine, kada je snimljena numera 'Ich Liebe Dich' i poslije pauze smo ušle u studio i pod dirigentskom palicom Vojislava Aralice, početkom 2012. završile drugu kariku", kažu članice grupe.

Pjesme su nastajale u kolima, avionima, brodu, u raznim gradovima, hotelima, na svim običnim i neobičnim mjestima.

"Pjesme 'Ich Liebe Dich' i 'Štiklice' su nastale u kuhinji. Ta kuhinja je bila plodonosna, jer je bila velika i uvijek smo se nekako tu nalazile, pile kafu, pričale i svirale. Nekako sasvim spontano iz priča krene neka pošalica, pa muzika i nastane neka tema pjesme. Pjesme su stvarno nastajale iz različitih situacija, ali iz naših života, muzike koja nas okružuje, naših inspiracija. Na primjer 'Ich Liebe Dich' je posvećena jednom profesoru njemačkog jezika", govore The Frajle te dodaju da uskoro planiraju ekranizirati svoje pjesme.

Kako ih je u bendu četiri, sve poslove dijele prema interesovanjima, jer su rezultati puno bolji.

"Sve volimo da komponujemo i pišemo, ali Frajla Jela je majstor pisane riječi, Frajla Nata ima završni pečat za vizuelni identitet, Frajla Mara i Frajla Nena se bave planiranjem i marketingom. Mi smo mala manufaktura", ističu vesele Novosađanke.

Uživaju svaki put kad dođu u Bosnu i Hercegovinu, a uskoro planiraju i veći koncert u Sarajevu. "Naša veza s BiH je neraskidiva. Mislimo da nam je merak isti. Uživamo svaki put kada dođemo i nadamo se da ćemo češće dolaziti", zaključuju The Frajle.