Pobjednik Red Bull MC Battlea
0

INTERVJU / Sterma: Nadam se da ćete uskoro čuti pjesmu

Sarajevo-x.com
U očekivanju Red Bull Music Academy workshopa u Sarajevu razgovaramo sa MC Stermom, dvostrukim pobjednikom Red Bull MC Battlea. Godine 2010. je bio bh. šampion, a 2011. je ponio laskavu titulu najboljeg MC-ja u regiji. Osvajanje ove titule mu je omogućilo odlazak u Red Bull Studio u Amsterdamu i snimanje pjesme na Kooladeove beatove. Kako na sve ovo gleda danas, sa izvjesne vremenske distance, otkriva nam u intervjuu.

Jesi li se nadao pobjedi na regionalnom Red Bull MC Battleu, makar potajno? Da se razumijemo, nijedan takmičar ne ide na neko takmičenje samo da bi učestvovao, svi se potajno nadaju nečemu većem od samog učešća. E sada, druga je stvar što nisam sam sebi stvarao neki pritisak u smislu da to mora biti nešto više od učešća, tako da je na kraju ispalo super po mene i moja očekivanja. U regionalno finale si ušao po automatizmu, kao pobjednik prvog bh. RB MC Battlea 2010. Da li bi se i inače prijavio za takmičenje?

Teško, s obzirom na to da sam i taj automatizam prihvatio sa "zvukom sirene". Jednostavno, po pitanju muzike, ono što radim na tom muzičko-stvaralačkom planu stilski je daleko od rap muzike. Ono što je presudilo za učešće je najviše taj naboj adrenalina u tih nekoliko minuta svake runde, osjećaj dok ste u toj "borbi", reakcije publike, jednostavno da možda pobijedim i neke svoje strahove i dokažem nešto sam sebi. I, naravno, da uživam u čitavom procesu.

Sada, kada su se utisci slegli, kakva je tvoja ocjena kompletne turneje RB MC Battlea 2011, organizacije, takmičara?

Super je to stvar, od organizacije do realizacije. Jedini problem je što se dešava jednom godišnje. S druge strane, da je češće, sigurno ne bi bilo ovako popraćeno od publike, jer znamo kako našim ljudima sve brzo "isfura". Ono što hoću reći jeste da upravo to što su organizacija i realizacija na visokom nivou samo potcrtava da fali više sličnih stvari da bi se oživio taj neki drugačiji vid muzičke umjetnosti u odnosu na ono što trenutno preovladava na našim prostorima. RB MC Battle '11 je, prema mom mišljenju, bio pun pogodak, a ono što potvrđuje takav stav jeste činjenica da su sva četiri takmičenja prošla sa punim salama, mjesecima poslije priča je bila aktivna, znači postiglo se "nešto". Protivnici su svakako bili na nivou, konkurencija u regionalnom takmičenju je bila strašna.

Ko ti je bio najjači protivnik?

Od protivnika, svaki je na svoj način bio težak, ali svakako bih izdvojio Cou. Dečko je budućnost, slobodno mogu reći, kako rapa u Srbiji, tako i šire: skil, karizma, cijela slika je više nego odlična kod Coe brata malog.

Kakvo je tvoje iskustvo saradnje sa Kooladeom? On je bio u žiriju na regionalnom finalu, vjerovatno si i prije pratio njegov rad...

Ko je ikada bio na bilo koji način povezan sa domaćom rap muzikom, bilo da je aktivan učesnik ili slušalac, morao je čuti za Kooladea. O njegovom radu ne bih trošio riječi – ko ne zna, nek' progugla. U svakom slučaju odličan producent, a njegov rad od naših prostora do Amerike to dokazuje. Koolade je producentska legenda naših prostora tako da je meni bilo, prije svega, čast raditi s njim, a s druge strane u tih nekoliko dana i provoditi vrijeme s njim, razgovarati i upoznati ga koliko-toliko. To je više nego što sam ikada mogao i zamisliti. Iskustvo je bilo ekstra, za raditi je super kolega, bez nekih pritisaka, loših strana... što bi se reklo: sve po PS-u.

Put u Amsterdam, snimanje u Red Bull Studios...?

O tome stvarno ne treba puno pričati. Sve što sam očekivao i još mnogo više! Putovanje bez problema, grad, studio... sve je premašilo moja očekivanja. Ako samo uzmemo u obzir da je studio bio minut hoda udaljen od hotela, a u studiju je sve na raspolaganju, uz pomenuti opušteni rad... kao što rekoh, preko svih očekivanja. Čovjek bi se lako mogao naviknuti na takvo nešto.

Možeš li nam reći nešto o materijalu koji si snimio u Amsterdamu? Kada ćemo imati priliku da ga poslušamo?

Nadam se uskoro, s obzirom na to da smo snimali samo jednu pjesmu, jer je takva bila i nagrada (pjesma na Kooladeov beat). Vjerovatno bismo uradili još, ali smo htjeli da tu jednu pjesmu uradimo kako valja, a i moje obaveze na poslu – i čega sve još ne – nisu ostavile vremena da se nešto više spremi za snimanje. Dobro je da sam dobio slobodno i da ovo odradim. Ipak se nadam da materijal neće završiti samo na ovoj pjesmi već da će se nešto više zaokružiti, što i jeste plan. Ali o tome više kada bude vrijeme za to.

Šta očekuješ od Red Bull Music Academy radionice? Osim što nastupaš na after partyju sa Kooladeom.

Sjećam se prvog puta na RB Music Academy workshopu, prije puno godina u Mostaru. Taj prvi put mi je stvarno ostao u jednom od najboljih sjećanja i nadam se da i ovaj današnji neće biti ništa manje za pamćenje, a kako i bi kada su tu Audio InFunction, Koolade i "Yours Truly". Imao bih još puno stvari za reći o ovoj akademiji kroz godine, ali pošto i na ova pitanja odgovoram krišom na poslu, više o tome poslije petka jer se svakako vidimo u Kriterionu!