Muzika
211

Sevdah ne poznaje granice: Amira Medunjanin sa umjetnicima iz 9 zemalja

Piše: Adisa Pobrić
Amira Medunjanin
Amira Medunjanin
Sjajna Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorica sevdalinki mlađe generacije, 29. juna nastupa na Sarajevo Sevdah Festu. Balkanska Billie Holiday bit će dio grupe Balkan River of Music sastavljene od muzičara iz deset zemalja Jugoistočne Evrope.

U razgovoru za Klix.ba Amira je ispričala da je grupa premijerni nastup održala na kulturnoj olimpijadi u Londonu prošle godine, a ovo što slijedi na Sevdah Festu je nastavak njihovog zajedničkog rada.

"Drago mi je što će publika u BiH imati priliku da upozna vrhunske muzičare i što će inicijativa o pokretanju ozbiljne regionalne saradnje krenuti iz BiH. Važno je spomenuti da su resorne institucije zemalja Jugoistočne Evrope dale podršku razvoju koncepta regionalne saradnje, a odjeljenja za kulturu diplomatsko-konzularnih predstavništava svih devet zemalja su direktno učestvovala u koordinaciji i realizaciji ideje. Moram naglasiti da bez pomoći ambasada Albanije, Bugarske, Crne Gore i Rumunije, koje su osigurale sredstva za dolazak svojih umjetnika, kao i Turske, koja je osigurala sredstva za podršku cjelokupnom festivalu, zajednički nastup ne bi bio moguć", istakla je Medunjanin.

U narednom periodu grupu očekuje mnogo posla, a Amira se nada da će biti u mogućnosti da snime i nosač zvuka koji bi bio rezultat isključivo kreativne saradnje umjetnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske.

Koncept ovogodišnjeg Sarajevo Sevdah Festa, prema Amirinom riječima, bit će malo drugačiji u odnosu na prethodne dvije godine.

Amira u Indiji
Amira u Indiji

"Bit će interesantno vidjeti sve učesnike u ovogodišnjem programu, naročito Cristinu Soler i Pacoseco Trio i način na koji su ukomponovali Lorkinu poeziju. Festival ovakvog tipa je jedinstven u ovom dijelu Evrope i svoju stvarnu vrijednost će pokazati i u narednim godinama, jer sevdah ne poznaje granice. Sigurna sam da će doprinijeti popularizaciji sevdalinke među mladima, ali također pozitivno utjecati na muzička kretanja u našoj zemlji, jer je veliki broj mladih bendova i autora koji ne mogu doći do izražaja", poručila je ova Sarajka koja je u maju imala priliku da sevdalinku predstavi i publici u Indiji.

U organizaciji Udruženja bosansko-indijskog prijateljstva i Ambasade BiH u Indiji pozvana je da nastupi u Kalkuti u povodu stotinu godina otkako je velikom indijskom pjesniku Rabindranathu Tagoreu dodijeljena Nobelova nagrada.

"Iznenadila sam se toplim prijemom ljudi iz udruženja i njihovim entuzijazmom da se saradnja dvije zemlje intenzivira u budućnosti", kazala je Amira, kojoj je to bilo prvi put da pjeva izvan Evrope.

"Zaista sam oduševljena ljudima u Kalkuti. Nastup je bio potpuno drugačiji od svih koje smo do sada održali. Tokom koncerta publika je postavljala pitanja o historiji i poetici sevdalinke, životu u BiH i mnoga druga pitanja. Iskreno, nisam puno znala o Indiji prije odlaska, a vjerujte mi da sada još manje znam. Tek kada sam vidjela Kalkutu, shvatila sam da je to sasvim drugi svijet. Nažalost, nisam imala vremena bolje upoznati sve segmente života u Indiji, ali sigurna sam da ću ponovno otići", istakla je Medunjanin.