Novi termin
8

Sarajevske večeri muzike odgođene za septembar

E. Sk.
Organizator Sarajevskih večeri muzike (SVEM) obavijestio je publiku da će se 26. izdanje umjesto ranije najavljenog termina od 6. do 12. 5. održati od 5. do 12. 9. sa istim izvođačima i programom.

U novo desetljeće festival Sarajevske večeri muzike u svom 26. izdanju zakoračit će proslavama čak dva velika svjetska muzička jubileja.

Uključujući se u globalno obilježavanje 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena, te obilježavanje stogodišnjice smrti kompozitora Maxa Brucha, sarajevski Festival će publici donijeti pet koncerata i dvije muzičke radionice. Beethovenov jubilej bit će obilježen izvedbama koncerta za violinu i orkestar u D duru uz solisticu Alenu Baevu, te simfonija br. 5 i br. 8 u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije.

Obilježavanje stogodišnjice Bruchove smrti bit će u znaku izvedbe čuvenog koncerta za violinu i orkestar u g molu, koji će kao solista izvesti violinista Sergej Krylov. Ostali koncerti Festivala predstavit će raznovrstan program solističke muzike za klasičnu gitaru, kamernih ostvarenja, te crnačke duhovne (gospel i spiritual) muzike. Tako će na 26. SVEM-u će nastupiti i naš najbolji gitarist Sanel Redžić, kao i slavni vokalni kvartet New Swing Quartet.

Eminentni solisti će održati i muzičke radionice za maturante Srednje muzičke škole i studente muzičkih akademij. Radionice Jazz harmonije i Jazz aranžiranja će održati Ranko Rihtman.