Muzika
46

Sarajevo: Završeno evropsko prvenstvo u salsi, bachati i merengue

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Evropsko prvenstvo u salsi, bachati i merengue održano je sinoć u okviru Sarajevo Dance Festivala u Domu mladih.

Festival, čiji je organizator Plesni klub Aster iz Sarajeva, okupio je takmičare iz 20 država i internacionalne sudije iz 14 država.

Novi evropski prvaci u ovim kategorijama su: Salsa Sanfilippo Tabo' Simone i Maso Serena (Italija) Argentinski tango Atesli Onurhan i Ulus Pinar (Turska) Bachata Sanfilippo Tabo' Simone i Maso Serena (Italija) Merengue Sanfilippo Tabo' Simone i Maso Serena (Italija) Latino Show parovi Gianvanni Fabrizio i Della Volpe Roberta (Italija) Latino show solo žene Agrifani Daniela (Italija) Latino show solo muškarci Gianvanni Fabrizio (Italija) Latino show grupno Dreamingdance (Italija).

Predsjednik organizacionog odbora i vlasnik Plesnog kluba Aster, Vedran Marčeta istakao je kako je prvi dan Festivala protekao prema planu i kako su svi prisutni mogli vidjeti mnogo dobrih plesača.

"Jako nam je drago što smo dobili pohvale za organizaciju takmičenja od delegacija Internacionalne plesačke organizacije (IDO) pod čijim okriljem se i održava Sarajevo Dance Festival. Imali smo priliku gledati neke od najboljih evropskih salsa plesača i posebno mi drago što su i oni već naglasili da im se Sarajevo jako sviđa i da će se sigurno opet vratiti", naveo je Marčeta te najavio program drugog dana Festivala.

Drugi dan će u potpunosti biti posvećen Evropskom kupu u hip-hopu. Takmičenja se održavaju u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, a pored nekih najrespektabilnijih plesača posjetioci će imati priliku vidjeti i neke nadolazeće talente.

Apsolutni pobjednici prvog dana su Sanfilippo Tabo' Simone i Maso Serena koji su postali Evropski prvaci u salsi, bachati i merengue.

"Osjećamo se odlično jer nismo očekivali da ćemo pobijediti u svim kategorijama. Festival je zaista odličan i drago nam je da smo u ovako jakoj konkurenciji uspjeli pobijediti. Već za mjesec dana u Pescari imamo Svjetsko prvenstvo tako da nemamo baš puno vremena za odmor", istakli su pobjednici.

Najbolji rezultat Plesnog kluba Aster postigle su Sara Prguda, Šejla Klinac, Emina Hadžizulfić, Helena Radoš i Valentina Vavra koje su u kategoriji grupnog latino showa osvojile drugo mjesto.

"Zadovoljne smo i sretne što smo zajedno sa cijelim Plesnim klubom Aster postigle ovaj rezultat. Konkurencija je bila jaka, ali smo uspjele ispuniti naš cilj", istakle su članice Astera te se posebno zahvalile Vedranu Marčeti koji je bio njihov mentor.

Plesni klub Aster osnovan je 1986. godine i osnivači su bili Emir i Jasna Fejzić te je dobio ime po čuvenom američkom plesaču Fredu Asteru (Fred Astair, 1899-1987). Posebnim zalaganjem članova Kluba, Plesni Savez BiH je 1994. godine ušao u Internacionalnu federaciju sportskih plesova (IDSF).

Aster je svoj rad sticajem okolnosti zaledio 2000. godine, ali je zahvaljujući entuzijazmu svjetskog prvaka u salsi, Vedrana Marčete ponovo aktiviran ove godine.