Rundek Cargo Trio večeras u BKC-u
58

Rundek: Srebrenica je ožiljak na duši svakog ko vjeruje u čovječnost

Klix.ba
Darko Rundek
Darko Rundek
Pjevač, pjesnik, kompozitor, producent i reditelj Darko Rundek večeras će u sarajevskom BKC-u održati koncert sa Rundek Cargo Triom, koji uz nekašanjeg frontmena grupe Haustor čine violinistica Isabel te Dušan Vranić Duco na klavijaturama i perkusijama.

Legendarni muzičar ističe da mu je formacija trija izuzetno inspirativna.

"Trio je kao neka alhemijska formula. Tri sile su uobličile sav vidljivi svijet. Dobro, jasno mi je da to zvuči pretenciozno, ali ta mi je formacija totalno inspirativna, jer nema mogućnosti za kićenje i paradu. Sve je golo i važno. To daje koncertima posebnu energiju", kaže Rundek.

Prvi dio koncerta bit će posvećen albumu "Plavi avion", koji je sarajevska publika imala priliku čuti u novembru, a na koji je, kaže, veoma ponosan. Bh. publika će moći sudjelovati i u nastajanju novih pjesama, jer Trio je već počeo svirati numere koje još uvijek traže konačnu formu.

Kao i na ostalim, tako i na ovom koncertu, neizostavne će biti i pjesme Haustora. Na pitanje da li je moguće njihovo ponovno okupljanje, Rundek odgovara: "Fizički je moguće, a je li potrebno, nisam baš siguran".

Rundek je prošle godine otvorio festival Silvertown Shine u Srebrenici. Taj nastup je, ističe, bio posebno važan.

"Dolazili smo na mjesto koje je ožiljak na duši svakog ko vjeruje u čovječnost. Nadali smo se da možemo bar malo pridonijeti njegovom zarastanju donoseći ljepotu, vedrinu i pouzdanje. Sam koncert nije bio lagan, zbog lošeg vremena i organizacijskih problema, ali smo, čini mi se, uspjeli prenijeti bar dio onog što smo namjeravali. Možda je još važnije da smo tamo sreli sjajnu ekipu aktivnih i kreativnih mladih ljudi koji se bore za bolju budućnost tog prostora", priča Rundek.

Osvrnuo se i na muzičku scenu u regiji kazavši da ne prati pretjerano šta se na njoj dešava.

"Nekako mi je ta scena izvan vidokruga, kao uostalom i druge scene. Autorski sarađujem najviše sa režiserima filmova i predstava za koje komponiram muziku. Posljednja pjevačka saradnja je bila sa Dinom Šaranom i bendom Letu štuke, koji su naš prijateljski bend. Uh, skoro da zaboravim i saradnju sa Viktorijom Novosel, kojoj sam napisao pjesmu 'Budi' za prvi album i malo zapjevao s njom", kazao je Rundek.