Legendarni muzičar
262

Rundek će održati dva koncerta u Sarajevu: Prijateljstvo sa ovim gradom stalno obnavljam

Lejla Kajić
Darko Rundek
Darko Rundek
Legendarni hrvatski muzičar Darko Rundek uljepšat će Valentinovo u Sarajevu rame uz rame sa svojom Ekipom. Na veliko interesovanje za koncert odgovorio je zakazivanjem još jednog nastupa, a u razgovoru za Klix.ba osvrnuo se na porodicu, nastupe, buntovništvo...

Svestrani umjetnik ove godine obilježava 41 godinu djelovanja na muzičkoj sceni. Kada je sedamdesetih stupio na nju, klima je bila umnogome drugačija, a on imao svega 23 godine. Krenuvši od priče zvane Haustor, Rundek je pod reflektorima regionalne scene odrastao u jednog od najcjenjenijih muzičara na ovim prostorima. Na izdisaju januara 2020. napunio je 64 godine, pozdravio novih 365 dana i prihvatio da održi još jedan koncert u Sarajevu, jer je prvi rasprodao.

"Ne vidim napor u tome što trebamo svirati dva dana zaredom. Naprotiv, gledam na to kao dosta komforniju varijantu. Ovako ne moramo u međuvremenu putovati i raditi tonske probe", započinje priču nasmijano, pa nastavlja: "A činjenica da smo rasprodali koncert 14. februara me nije iznenadila, jer je na posljednjem koncertu u Sarajevu bilo oko dvije hiljade ljudi. Sa vašim gradom i njegovom publikom postoji dugogodišnje prijateljstvo koje se stalno obnavlja".

Sarajevska publika će u Slogi uživati uz neobičan repertoar, najavljuje Rundek. Djelimično će utonuti u romantičniju varijantu i prepustiti se Danu zaljubljenih, ali će se uz Rundeka i Ekipu također osvrnuti i prisjetiti starijih pjesama.

"Bit će tu pjesama iz ranijih perioda koje inače rijetko izvodimo, a lijepe su i inspirativne. Predstavit ćemo još tri ili četiri numere sa našeg budućeg albuma koji bi trebao izaći do ljeta", najavljuje.

Dok govori o muzici, osvrće se i na svjetsku muzičku scenu koju, kako kaže, ne prati previše. Čak i domaću scenu samo osluškuje. Njemu je, otkriva nam, omiljena vrsta nastupa ona u kojoj su publika i muzičar u bliskoj i intimnijoj atmosferi: "Tu se i kao publika i kao izvođač najbolje osjećam. Odnos između scene i publike je blizak, nema nepotrebne galame, nema problema sa ozvučenjem...".

U 41. godinu karijere zakoračio je sa željom da na sceni pred i sa publikom proživi pjesmu i magiju sviranja. Nekad ga je, prisjeća se, vodila želja i ideja bacanja jedne estetike i energije publici u lice. Danas je drugačije, a do promjene je došlo postepeno. Ipak, koliko god da uči kroz godine, još uvijek nije uspio dosegnuti riječi kojima bi opisao inspiraciju.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Inspiracija je za mene tajnovita stvar", zamišljeno kaže: "Kod mene se ona događa u susretu između potrage za razumijevanjem vlastitog postojanja i trenutaka svakodnevnog života".

A svakodnevnica se sastoji od pakovanja kofera, šetnje po velikim aerodromima i stiska u kojem čvrsto čuva avionske karte, pa i vožnje cestama koje vode ka Parizu, Zagrebu i Braču. Središnja tačka je uvijek porodica, njegova supruga Sandra kojoj je ljubav poklonio još dok je kao student pokretao muzičku karijeru i njihov sin Vidak.

"Sve mi je to savršeno poredano, sve mi odgovara. Kad neko mjesto ili aktivnost pređu u rutinu, tada dolazi do promjene. Meni je to ravnoteža", objašnjava.

Rundekova karijera ne prestaje ispreplitati prste s umjetnošću, trudeći se da je uvijek na neki način dotiče vrhovima prstiju. Negdje daleko iza sebe ostavio je vremena kada su se zanimanja birala "jednom za zauvijek", pa je do danas obgrlio uloge muzičara, pjesnika, filmskog i pozorišnog kompozitora i pozorišnog reditelja.

"Nikad nisam požalio što nisam nastavio režirati u pozorištu. Svjestan sam da zbog manjka pedagoškog dara nisam dobro sarađivao sa glumcima, ali sam deset godina s velikim užitkom režirao radiodrame, za šta sam se također školovao", objašnjava.

Posljednju pjesmu objavio je u saradnji sa makedonskom grupom Baklava. Nosi naziv "Ruzmarin", a snimio ju je u svom studiju: "Otrčao sam u Skoplje snimiti spot sa Elenom Hristovom, koju sam davno upoznao na koncertima i posjetima Skoplju. Nakon što smo snimili pjesmu, pustila mi je i ostatak albuma i meni je taj materijal odličan, hrabar i drugačiji od prethodnih".

Rundekove "Ruke", "Makedo", "Šejn" i mnoge druge pjesme štivo su koje poznaju sve generacije. One su nezaobilazna lektira i poseban materijal koji opstaje u svakoj klimi i daje značenje riječi "bezvremensko". Mnoge njegove numere redovan su repertoar na protestima, a sam muzičar kaže da je i on imao fazu u kojoj je bio buntovnik.

"Doduše, to sam 'furao' u životnom dobu kada je to bilo prihvatljivo raditi. Mada, važno mi je da pričam ono za šta vjerujem da je istinito i radim ono za šta vjerujem da je ispravno. Možda se onda neko povede za primjerom", optimistično zaključuje.

Rundek će u Slogi nastupiti 13. i 14. februara. Iako su karte za 14. februar rasprodate, svi zainteresovani još uvijek mogu kupiti karte za 13. februar na uobičajenim lokacijama: Cinemas Sloga, Kupikartu.ba, biletarnicama BKC-a te na Platou Skenderija.