Muzika
101

Rekordna posjeta na ovogodišnjem Exit festivalu: Bosanci jedni od najvjernijih fanova u regionu

Piše: L. Č.
(Foto: Exit festival/Flickr)
Tokom četiri dana i noći na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu u Exit magiji je učestvovalo čak 195.000 posjetilaca, što predstavlja rekordnu posjetu na najvećem muzičkom festivalu u regiji.

Posljednje noći nadmašen je i rekord dnevne posjete na tvrđavi sa čak 55.000 ljudi koji su veoma rano krenuli prema kapijama kako bi zauzeli svoje mjesto na glavnim binama. Dance Arena, Fusion, Explosive, No Sleep Novi Sad i druge bine počele su se puniti s prvim mrakom, a glavna bina je posljednju noć festivala nadmašila sve zabilježeno u posljednjih 16 godina na tvrđavi.

Na ovogodišnjem izdanju Exit festivala nastupili su: The Prodigy, Skrillex, Ellie Goulding, David Guetta, Wiz Khalifa, Hurts, George Clinton & Parliament-Funkadelic, Bastille, Stereo MC'c, The Vaccines, Richie Hawtin, Jeff Mills, Dimitri Vegas & Like Mike, Stormzy, Sister Bliss – Faithless DJ Set, Lost Frequencies, Solomun, Marco Carola, Black Coffee, Cock Sparrer, Paradise Lost, Andy C, kultni evropski klubovi Nitsa, Tresor, Concrete i Grelle Forelle te brojni drugi.

Festival Exit svake godine u prosjeku posjeti od 150.000 do 200.000 ljudi, što je pun kapacitet. Ove je godine, kako navode organizatori, zabilježena rekordna posjeta. Rekordna je posjeta zabilježena i u četvrtak navečer koji je tradicionalno slabije posjećen dan, no Tvrđava je bila krcata.

"Pokazalo se da je ovogodišnji program dobitna kombinacija jer su se tokom četiri dana smjenjivala 'starija' originalna Exit publika iz čuvene nulte godine i neki novi klinci. Često su ti novi klinci bili baš njihova djeca koja su dolazila da slušaju aktuelne zvijezde s mamama i tatama", navode organizatori u razgovoru za Klix.ba.

Najveći broj gostiju Exita stiže iz regiona, ali i iz Velike Britanije, Holandije, Francuske, Njemačke, Španije, SAD-a... Ono što je karakteristično za ovogodišnji festival je činjenica da je došao veliki broj gostiju iz Turske, njih blizu hiljadu, a prednjačili su i Grci, Rumuni, Rusi, Mađari i Bugari. Pored toga, veliko interesovanje pokazali su i turisti iz prekookeanskih država o čemu svjedoči podatak da je na Exitu bilo više stotina gostiju iz Australije, kao i iz obje Amerike i sa dalekog istoka.

"Iz čitave BiH nam svake godine dođe nekoliko hiljada fanova i s ponosom možemo reći da su to jedni od najvjernijih fanova u regionu, čija energija je uvijek najpozitivnija".

Exit festival je nastao iz ideje pobune, otpora protiv vladajućih sistema, najprije kao građanska inicijativa, a društvena misija se i dalje nalazi u osnovi njegovog rada. Exit fondacija, koja čini srce festivala, organizuje niz sasvim različitih projekata, u različitim domenima, od brendiranja Srbije i Novog Sada, preko podsticanja obrazovanja i preduzetništva mladih, sve do razvoja kreativnih industrija i humanitarnog djelovanja. Jedan od novijih primjera je organizacija humanitarne fudbalske utakmice "Asovi za decu", od koje je prihod namijenjen izgradnji dječijeg hemato-onkološkog odjeljenja u Nišu.

"Društveni aktivizam u samom srcu Exit festivala je nastao iz želje da se svijet mijenja nabolje, taj korijen je opstao do danas i zbog toga je Exit više od festivala. Exit predstavlja pokret", navode iz PR tima.

Svojevrsni nastavak Exit festivala je Sea Dance festival koji se održava na plaži Jaz u Budvi te koji je još uvijek u začetku i ove se godine održao treći put. Exit i Sea Dance, prema riječima organizatora, kao činioci Exit avanture predstavljaju jednu potpuno originalnu pojavu u festivalskom svijetu koja za sada nailazi na sjajan prijem kod publike.

Na festivalu je najavljeno da je Exit tim ostvario saradnju u domenu razvoja kreativnih industrija i festivalskog turizma i s hrvatskim gradom Umagom.

Sljedeće godine krajem maja će pod kapom Exit Avanture biti organizovan još jedan festival u Istri i to je ono na čemu se radilo prethodnih nekoliko godina, a sada se napokon materijalizuje.