"Bistra voda" u Moskvi
0

Regina predstavlja BiH na Eurosongu 2009.

Sarajevo-x.com
Sarajevska rock grupa Regina predstavljati će Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2009. u Moskvi, saopšteno je večeras iz tima BH Eurosonga.

Na sastanku održanom 12.01.2009. u prostorijama BHRT, sedmočlana komisija BHRT-a je preslušala sve pjesme i razmotrila sve prijave, te donijela odluku da će pjesma predstavnica BiH na Takmičenju za Pjesmu Evrovizije 2009. biti kompozicija "Bistra voda", autora muzike i teksta Aleksandra Čovića u izvedbi sarajevske pop-rock grupe Regina.

Na osnovu Pravila o izboru Pjesme predstavnice BiH za Pjesmu Evrovizije 2009, BHRT je objavio Javni poziv svim autorima i izvođačima, koji je trajao do 20. decembra 2008. Na Javni poziv pristiglo je 79 radova koji su zadovoljili propozicije.

U skladu sa Pravilima formirana je stručna komisija za odabir pjesme predstavnice BiH za Pjesmu Eurovizije 2009., u sastavu:

  1. Dejan Kukrić , urednik Zabavno-muzičkog programa BHT1 i odgovorni urednik BH Eurosong 2009
  2. Jasmin Ferović, urednik muzičkog programa BH Radija 1
  3. Adnan Mušanović, muzički producent MP BHRT
  4. Goran Kovačić, akademski muzičar
  5. Miroslav Maraus, kompozitor i aranžer
  6. Damir Imamović, muzičar
  1. Mahir Sarihodžić, muzički producent

Pjesma "Bistra voda", koja će predstavljati BiH na 54. Eurosongu u Moskvi u maju 2009., će premijerno biti izvedena u Specijalnom TV show programu BH Eurosong 2009, koji će biti emitovan uživo na BHRT u nedjelju 1. marta 2009.

Sve zemlje, osim Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Španije, takmičit će se u polufinalu, a od ove godine na Eurosong se vraća stručni žiri koji će ocijenjivati pjesme. "To je novo-staro pravilo pomoću kojeg će se nastojati neutralizirati negativni učinak 'blokovskog' glasanja. U žiriju će biti pet stručnih eksperata, a glasovi televotinga i žirija računat će se u omjeru 50:50“, kazao je nedavno za naš portal Dejan Kukrić, šef delegacije BH Eurosong