Novogodišnja rapsodija
65

Prvi dan novogodisnjeg programa u Sarajevu donosi vrhunska izvođenja klasike i evergreena

Klix.ba
U nedjelju, 30. decembra, u 20 sati na trgu ispred sarajevske katedrale Srca Isusova bit će organiziran koncert nazvan Novogodišnja rapsodija na kojem će Sarajlije i turitsti imati priliku uživati u vrhunskom izvođenju nekih od najpoznatijih kompozicija klasične i evergreen muzike, pa i zaplesati valcer slaveći na taj način skorašnji dolazak Nove 2019. godine.

Ovaj događaj u organizaciji sarajevske Gradske uprave nastao je iz ljubavi prema samom gradu kao vječna poveznica između svih njegovih sugrađana.

"Ovim iz Sarajeva šaljemo poruku da oduvijek i zauvijek biramo kulturu kao stil života, te da su naši ciljevi utemeljeni na ispravnim i plemenitim vrijednostima", saopćili su organizatori.

Dirigent Emir Mejremić je zajedno sa mladim muzičarima na repertoar za koncert uvrstio velika djela svjetske klasike, ali se odlučio i za jedan omaž najljepšim evergreenima naše i inozemne muzičke scene.

"Muzika je oduvijek oslikavala ljudsku težnju ka izrazu iskrene, iskonske i duboke emocije i potrebe da takva, iskonska emocija na pravi način u slušaocu izazove pregršt osjećanja. Prateći takvu ideju, Omladinski orkestar MuzikArt, hor Sevdalinke te solisti Adela Šabić i Sead Hodžić će pod mojim dirigentskom palicom 30. decembra ispred sarajevske katedrale predstaviti muzičko-vizualni performans Novogodišnja rapsodija. Ako je rapsodija u muzičkom smislu forma koja je prepuna kontrastnih melodija, tonaliteta i harmonija, utoliko će program Novogodišnje rapsodije biti jednosatna prezentacija različitih muzičkih žanrova", rekao je Mejremić.

Prisutni će imati priliku da čuje remek djela svjetske i domaće muzičke kulture na najvišem izražajnom nivou.

"Svirat će se i pjevati u toj bajkovitoj noći Gioachino Rossini, Johann Strauss, Charlie Chaplin, Nino Rota, Kemal Monteno, Mahir Paloš, Jasna Gospić, Ismeta Dervoz... Na ovaj način ispunjava se glavni preduslov za revitaliziranjem muzičkog života koja je nekada bio inovativan i zasigurno zdrav muzički izražaj. Ideja Gradske uprave Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom da klasičnoj ali i popularnoj evergreen muzici daju prostor u kojem bi se ista vratila na velika vrata u Sarajevo iskreno je vrijedna hvale i zaslužuje svaku vrstu istinskog respekta. Predstavljena u novom ruhu, obrađena da zadovolji uho slušaoca današnjice, Novogodišnja rapsodija je projekt iskrenih težnji mladih ljudi da daju doprinos muzičkom životu kako glavnog grada tako i cjelokupne države. Stoga Vas pozivamo da uz najljepše zvuke muzike ispratimo staru i dočekamo Novu, uspješniju godinu", rekao je.

Ovaj koncert svakako će doprinijeti prazničnoj magiji koja se svakog decembra širi našim gradom. Da bi posjetioci što više uživali u ovom izuzetnom kulturnom događaju, kompanija Coca Cola obezbijedila je za sve prisutne piće dobrodošlice.

Nema sumnje da će Novogodišnja rapsodija biti savršen uvod u proslavu novogodišnjih praznika u našem gradu i pravi način da još jednom potvrdimo pripadnost Sarajeva evropskom kulturnom krugu.