Muzika
383

Prelijepi glas iz sjene: Raskošni pjevački talenat Medine Turković

Piše: E. A.
Mlada Goraždanka Medina Turković, djevojka raskošnog pjevačkog talenta, danas predaje u OMŠ "Avdo Smailović" gdje su počeli njeni prvi koraci u muzici.

Živi na relaciji Goražde-Sarajevo no ističe kako joj niti jedno putovanje nije teško jer radi ono što voli, predaje u školi a vikendom najčešće ima nastupe na različitim mjestima.Medina iza sebe ima zapažene rezultate, vrijedna je i trudi se biti najbolja u onom što radi a talenat je naslijedila od roditelja. Svoj prvi nastup imala je sa sedam godina i tad je osvojila sve, sevdalinkom.

"Prve sam pjesme učila od svoje majke, na prvom nastupu sam pjevala sevdah. Poslije su došla razna dječija takmičenja na kojima sam pjevala sevdalinke i moram reći da sam osvajala nagrade i odlične rezultate. To su za mene bili jako važni nastupi, ispunjenje mog sna pa sam odlučila da upišem Muzičku školu. Muzika je ono što volim, pa sam zbog nastavka školovanja otišla i Sarajevo i to na odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju. Bila sam odlična i onda upisala akademiju. Uskoro ću diplomirati na odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu", kaže Medina za Klix.ba.

Pjevanje je ljubav

Dio svog bogatog iskustva već prenosi na mlađe generacije a pored obaveza prema nastupima i školovanju, sretna je, kaže, jer sve može stići a posebno je raduje što radi u jednom divnom kolektivu.

"Obradovala sam se kad sam vidjela da ima radno mjesto u ovoj školi, jer to je moj grad, presretna sam jer sam prošla taj konkurs, ja nisam neko ko razmišlja o tome kako se vratiti u mali grad. Stalno sam na relaciji Sarajevo -Goražde, jer sve je moguće stići sa dobrom organizacijom. A jako sam sretna jer predajem baš ovdje", kaže Medina.

U kolektivu u kojem radi od septembra prošle godine je, ističe, odlično prihvaćena. Predaje prvenstveno Solfeggio, zatim skupno muziciranje i klavir. Uživa u radu sa mladima ali ne zapostavlja karijeru koju je počela davno, učešćem na brojnim festivalima širom zemlje na kojima je osvajala nagrade. Pjevanje je njen život a pjeva isključivo prateće vokale. Sarađivala je sa velikim zvijezdama poput Hanke Paldum, Done Ares i Maye Sar. Dodaje da je inspiriše i očarava Kaliopi sa svojim posebnim glasom. Neprekidno vježba i radi na sebi a imala je čak i vlastiti bend.

Fabrika za proizvodnju pjevača

"Poziv koji sam izabrala je na prvom mjestu, i to je moj sigurni put ali pjevanje je moja ljubav. Napravili smo sjajne nastupe sa Hankom Paldum u Lisinskom, u Đakovu, Bjelom Polju, pratila sam Donu Ares na mnogo koncerata. A sve te veze i kontakti počeli su od audicije koju je Maya Sar napravila za bek vokale na Institutu za muziku. Izabrana sam među tri najbolje i tako je počelo. Moj rad je nekako u sjeni ali ja i ne volim da se eksponiram mada su bek vokali jako bitni za muziku i za ukupni dojam. Naravno, pjevam prateće vokale i mladim pjevačima koji tek grade svoju karijeru. Takodjer bavim se i studijskim bek vokalima i sve to vrlo dobro mogu uskladiti sa svojim poslom u školi. Nikad se ne zna šta će biti u budućnosti, sve je u muzici spontano. Postoje mnoge želje što se tiče pjevanja ali ja sam vrlo realna prema svima, a prvenstveno prema sebi. Smatram da u našoj državi ima mnogo talentovanih ljudi, koji nažalost ne mogu doći do izražaja jer muzika, generalno umjetnost, sada je u nekom drugom planu, te kao da postoji fabrika za proizvodnju pjevača, previše je tih show programa gdje svi pjevaju, bez obzira da li zaista to dobro rade. Tako da ja sam zadovoljna ovim što imam sada", kaže ova 23-godišnjakinja.

Mlada Goraždanka trenutno sarađuje sa Mirzom Šoljaninom ali i nekoliko pjevača koji su u usponu.

"Upornost trud i rad se sigurno isplati. Sjećam se mog dolaska u Sarajevo kad sam imala samo 14 godina. To je bila prekretnica, došla sam bez roditelja, sama, ali sam znala šta želim. Bila sam aktivna, radili smo mjuzikle, veoma uspješno. Prije nekoliko godina imala sam i zajednički nastup sa Aidom Mušanović, sugrađanke smo, ali Aida je neko ko je baš, baš, baš, stvarno najbolji bek vokal na ovim prostorima", kaže Medina.

U rodnom gradu i nema baš puno mogućnosti no to joj ne predstavlja prepreku.

"Muzika nema prepreke, jeste da su u Sarajevu sva dešavanja, ali ništa nije nemoguće, treba uvijek ići za svojim snovima", kaže Medina Turković.