Fondacija MJ i Sony Music
0

Potpisan najveći muzički ugovor u historiji

SRNA
Michael Jackson (Foto: AP)
Michael Jackson (Foto: AP)
Fondacija Michaela Jacksona dogovorila je potpisivanje najvećeg muzičkog ugovora sa kompanijom "Sony Music" vrijednog više od 200 miliona dolara, javili su danas američki mediji.

U ugovor spada deset albuma u periodu od sedam godina, uključujući i neke od prethodno neobjavljenih materijala.

Jackson je umro u svojoj kući u Los Angelesu u junu prošle godine u 50. godini života. Prije smrti pripremao se za povratnički koncert u Velikoj Britaniji.

Njegova smrt okarakterisana je kao ubistvo koje je uglavnom uzrokovano upotrebom anestetika "propofol". Jacksonov ljekar Conrad Murray, koji se izjasnio da se ne osjeća krivim po optužnici za ubistvo iz nehata,  rekao je da je prepisao "propofol" zbog nesanice od koje je patio "kralj popa."

Američki dnevnik Wall Street Journal navodi da bi ugovor sa Sonyjem mogao biti vrijedan do 250 miliona dolara ukoliko budu ispinjeni određeni uslovi.

Analitičari navode da bi Jacksonova fondacija uskoro mogla da isplati i velike dugove koji su ostali nakon pjevačeve smrti.

Američki mediji navode da je Jackson iza sebe ostavio više desetina novih pjesama, koje bi mogle biti objavljene u paket sa starim hitovima.
Očekuje se da će više detalja biti objavljeno kasnije tokom dana, ali prema pojedini izvještajima u ugovor spada i CD sa muzikom iz nedavno objavljenom  filmu "To je to" (This Is It) o pripremama Michaela Jacksona za koncerte neposredno prije njegove smrti.