Moć i ljepota prirode
77

VIDEO / Poslušajte: Je li ovo najdivnija muzika na svijetu?

Klix.ba
Grupa muzičara iz Rusije oduševila je svijet svojom melodijom koju su proizveli udarajući u led na smrznutom Bajkalskom jezeru.

Grupa ruskih muzičara je sasvim slučajno otkrila da led ima karakterističan zvuk i nezaboravan ritam. Do otkrića su došli još prošle godine, kada su i postavili video, no dok nije objavljen u medijima jako malo ljudi je poslušalo melodiju koju su proizveli, a koja je zaista predivna.

"Osjećala sam se kao da sviramo na bubnjevima koje je priroda podarila", kazala je Natalya Vlasevskaya.

Naime, muzičari su shvatili da led na jezeru proizvodi savršen zvuk kada se supruga bubnjara slučajno okliznula i pala.

"Tokom pada proizvela je veoma melodičan ton, tako lijep i dubok da smo se odmah zapitali kako je u tome uspjela", ispričali su.

Kazali su kako su naprosto bili očarani saznanjem da led može proizvesti nevjerovatno čist i melodičan zvuk te su odlučili snimiti video kako bi svijetu to pokazali, objavio je Daily Mail.

"Mnogi nam nisu vjerovali i optužili su nas da izmišljamo i obmanjujemo ljude. Ali, govorimo istinu, led na Bajkalskom jezeru zaista proizvodi takav zvuk", kazala je Vlasevskaya.

Video je snimljen nedaleko od turističkog otoka Olkhon, a kako su rekli muzičari - led ne proizvodi isti zvuk na svim mjestima na jezeru.

Inače, Bajkalsko jezero koje se zamrzne zimi je jedno od najdubljih i najstarijih na svijetu.