Muzika
5

Pop eksplozija - Duran Duran stižu na Exit

Sarajevo-x.com
Na glavnoj bini Exit festivala 2012. nastupit će jedan od najpoznatijih pop bendova svih vremena i legende novog vala Duran Duran. Ljubitelje pop melodija će svakako obradovati i vijest da je za Fusion binu potvrđen dolazak švedskog elektronskog benda Little Dragon, izdanka plodotvorne skandinavske indi pop scene.

Nešto potpuno drugačije predstavlja Happynovisad Stage nastupom imena nezavisne izdavačke kuće R&S Records, Teengirl Fantasy Live, Lone, Pariah i The Chain, dok će na Elektrani jedan od najuzbudljivijih nastupa imati Sneaky Sound System.

Sastav koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri prodao više od 80 miliona ploča i promijenio živote milionima fanova širom svijeta Duran Duran se vraća u Srbiju, nakon spektakularnog koncerta koji je 2006. godine održan u Beogradu. Vraćaju se kao originalna četvorka, u sastavu John Tejlor, Roger Taylor, Nick Rhodes i Simon Le Bon, uz gitaristu Doma Browna. Duran Duran je tokom čitave svoje karijere bio poznat po svojim savršenim radijskim pop pjesmama, elegantnom novoromantičarskom izgledu i glamuroznim i dekadentnim videospotovima, među kojima posljednji, snimljen za pjesmu Girl Panic!, krajem prošle godine, prikazuje svjetske top modele, Jasmin Le Bon, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Evu Herzigovu i Helenu Cristensen, kao članice benda.

Sastav je tokom bogate karijere osvojio najvažnije muzičke nagrade, poput Grammyja i Brit nagrade, preko nagrada MTV-ja i Q magazina, sve do dvije Ivor Novello nagrade, dok su im singlovi 14 puta bili u top 10 UK liste singlova, a 21 put u Billboardovih sto najboljih singlova. Duran Duran će na Exit festivalu predstaviti svoj posljednji, trinaesti po redu album, "All You Need Is Now", snimljen pod producentskom palicom dobitnika Grammyja i velikog obožavaoca benda Marka Ronsona, a svakako ćemo imati prilike uživati i u legendarnim hitovima poput "Rio", "Hungry Like the Wolf", "Girls on Film", "Ordinary World", "Come Undone", kao i "A View to a Kill " iz istoimenog filma James Bond serijala.

Pravo ljetno pop osvježenje dolazi na Fusion binu. Pod imenom Little Dragon krije se četveročlani sastav na čelu sa predivnim vokalom pjevačice japanskog porijekla, Yukimi Nagano. Little Dragon su do sada objavili tri studijska albuma, od kojih je posljednji, "Ritual Union" iz 2011. godine, pobrao pohvale publike. Svi se slažu da je najvažnija nit sastava upravo prefinjeni vokal Yukimi Nagano, a koliko je ona zapravo cijenjena u muzičkom svijetu dokazuju i mnogobrojne saradnje, između ostalih i sa izvođačima poput Gorillaz, DJ Shadow i SBTRKT.

Happynovisad bina za predstojeći Exit sprema pravu muzičku poslasticu iz kuhinje nezavisne izdavačke kuće R&S Records, odakle dolaze čak četiri izvođača: Teengirl Fantasy Live, Lone, Pariah i The Chain. Britanski duet Teengirl Fantasy postoji tek tri godine, ali je već postigao puno. Njihov singl sa albuma "7AM" iz 2010. godine "Cheaters" Fact Magazine je proglasio singlom godine. Pod pseudonimom Lone se krije britanski elektronski muzičar Matt Cutler, sa plodnom produkcijom od četiri studijska albuma i pet EP-ja u samo pet godina. Njegov vjerovatno najznačajniji album je Lemurian iz 2008. godine.

Pariah je dubstep i future garage producent Arthur Cayzer koji je objavio singl "Detroit Falls", kao i EP "Safehouses" na legendarnoj etiketi R&S Records. Poznat je i po remiksima za medijske ljubimce The xx i soul divu Eriku Badu. Kao i kolega sa etikete James Blake, Pariah je dobio pohvale od utjecajnih medija, kao što su Pitchfork i Resident Advisor i smatra se da je jedan od najvažnijih producenata novog talasa britanske dance muzike koju mnogi identifikuju kao postdubstep. Na kraju, iz bogate muzičke ponude R&S Recordsa dolazi nam i The Chain, iza kojeg se kriju londonski elektronski producenti, Dan Foat i Nathan Boddy.

Već najavljenim When Saints Go Machine se na Elektrani pridružuje i australijski sastav Sneaky Sound System, koji čine gitarist i producent Black Angus i pjevačica Connie Mitchell. Sastav je od osnivanja 2006. godine objavio tri studijska albuma, od kojih je posljednji, "From Here To Anywhere", jedna od najuzbudljivijih stvari koja se prošle godine dogodila na elektro pop sceni. Connie je svojim strastvenim, virtuoznim vokalom afričkog porijekla dodala jedinstvenu notu žanru, dok je Angus stvorio svjetlucavi proizvod novog doba hitovima poput "Big", "Really Want To See You Again" i "We Love". Bend je u svojoj karijeri sarađivao sa zvijezdama poput DJ Tiesta, Azari&III, KiNK i mnogim drugim.

Nastup na ovogodišnjem Exit festivalu, koji će se održati od 12. do 15. jula, već su potvrdili legendarni Guns N’ Roses i New Order, Plan B, moćni Gossip, Wolfmother, Buraka Som Sistema, na Elektrani su potvrđeni When Saints Go Machine, dok na svjetski poznatoj Dance Areni nastupaju Avicii, Richie Hawtin, Laurent Garnier LBS, Miss Kittin, Felix Da Housecat, Totally Enormous Extinct Dinosaurs Live, Azari & III live, Art Department, Maceo Plex, Brodinski, kao i članovi Cadenza etikete, Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz i Maayan Nidam.