Muzika
103

Peti Sarajevo Beer Festival: Uz velike zvijezde i tri demo benda iz BiH

Piše: Š. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Olimpijska dvorana Zetra bit će domaćin 5. Konzum Beer Festivala koji se održava 14., 15. i 16. jula na površini od 10.000 kvadratnih metara, od kojih će gotovo polovina biti rezervisana za festivalske šatore.

Ove godine na festivalu će nastupiti devet bendova, kao i tri domaća demo benda.

Glasnogovornica festivala Mirela Franković istakla je da su nastupi bh. bendova, od kojih je jedan iz Ljubuškog, a dva iz Sarajeva, novina na festivalu koja je omogućena saradnjom i podrškom Ministarstva kulture i sporta KS.

"Sarajevo Beer Festival je za kratak period postao respektabilan regionalni festival s obzirom na to da je prvi održan u sarajevskom Metalcu sa samo četiri benda. Ove godine nastupa devet bendova, svake večeri po tri", kazala je glasnogovornica festivala.

Na ovogodišnjem Beer festu nastupit će:

  1. jula: Bolero, Prljavo kazalište i Zoster
  2. jula: Pips, Chips & Videoclips, Električni orgazam i S.A.R.S.
  3. jula: Sassja, Psihomodo Pop i Kultur Shock

Svakog od tri dana festivala u 21 sat nastupit će i po jedan demo bend iz BiH.

Novost ove godine je i Premium Pub šator postavljen za ljubitelje piva, a naročito one s istančanim nepcem, koji će imati priliku probati luksuzne varijante piva.

U sklopu festivala bit će održan i tattoo gathering, pored stranih izlagača, priliku da se predstave publici imat će i tattoo artisti iz Banje Luke, Tuzle, Zenice i Sarajeva, a svi zainteresovani mogu se prijaviti i istetovirati.

"Cilj nam je da pošaljemo poruku da tetoviranje nije samo puko ocrtavanje kože, već je jedan vid umjetnosti", kazao je Petar Josip Bevanda, glasnogovornik Sarajevo Tattoo gatheringa.

Festival je preuzeo i društvenu odgovornost, promovišući kampanju "Ne vozi ako si pio".

"MUP KS angažovao se na osiguravanju festivala. Svjesni smo da će posjetioci konzumirati alkohol i iz tog razloga smo se uključili u ovo, kako bismo utjecali na one koji su konzumirali alkohol da ne upravljaju motornim vozilima. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i ne piju ukoliko namjeravaju voziti. Ovo se odnosi i na pješake s obzirom na to da su oni najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju te im se ne preporučuje kretanje saobraćajnicama u alkoholiziranom stanju", izjavio je glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić.

Afterpartiji održavat će se u sarajevskom klubu Underground.