170 nastupa godišnje
25

Orkestar Oružanih snaga BiH čuva tradiciju i sve vrste muzike na poseban način približava publici

Piše: A. Z.
Postrojavanjem na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu u aprilu 2005. godine počela je priča vojnog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Broj nastupa se godinama povećavao, a repertoar postajao sve bogatiji.

Iza orkestra su nastupi za ambasade, primopredaje zapovjedništva, jedinica i baza u BiH, kao i nastupi za strane jedinice i na vojnom hodočašću Lourdes 2008. i 2009. godine.

Iako je to teško zamisliti u kombinaciji s ozbiljnim licima i uniformom, više od 30 članova orkestra na svojim nastupima, osim vojnim marševima, tradicionalnom i klasičnom muzikom publiku oduševljava i muzikom iz filma, ali i najvećim hitovima današnjice.

"Puna formacija orkestra je 50 ljudi i upravo smo u fazi popune mjesta. Imamo tri novaka oficira koja su trenutno na obuci i bit će primljeni. Svaki član mora biti muzički obrazovan, imati minimalno srednju muzičku školu, mora biti instumentalista, položiti audiciju i proći sve druge testove. U narednih 5 do 10 godina muzička služba će se morati popuniti jer je potreba sve veća. Prije desetak godina smo imali 50-60 nastupa godišnje, a sada ih imamo 170", kazao je za Klix.ba zapovjednik Tomislav Sušac.

Nastupaju po vojnim i državnim protokolima, za međunarodne vojne snage, ambasade, udruženja branilaca i građana, te na pozove općina, kantona i festivala. Imaju sve puhačke instumente i po potrebi se mogu podijeliti na više manjih orkestara.

"Imamo oko 30 različitih puhačkih instrumenata, plus instrumente kao što su klavir, udaraljke, gitara i bas gitara. Po potrebi se možemo podijeliti na tri benda, jedan za protokolarne aktivnosti, drugi za zabavnu muziku i treći, recimo, za manje komorne aktivnosti", navodi zapovjednik.

Ističe da su oni prije svega vojnici, pa onda muzičari koji baštine nacionalni i vojni identitet domovine i naroda.

"Svi redovi i službe u oružanim snagama bilo koje zemlje se smanjuju jer tehnologija zamjenjue čovjeka, ali ovakve jedinice će uvijek postojati jer su odraz tradicije, načina života i kulture jedne zemlje, a potrebe vojnog i državnog protokola, odavanja počasti, čuvanje tradicije i identiteta će uvijek biti jedan od prioriteta svake vojske i države", kaže Sušac.

Svi oni koji su imali priliku prisustvovati njihovim koncertima uvjerili su se da hitovi kao što su "Happy" Pharrella Williamsa, "Can't Stop The Feeling", Justina Timberlakea i "Let Me Entertain You" Robbieja Williamsa, znatno bolje zvuče u izvedbi orkestra.

"Šezdesetih godina 19. vijeka došlo je do velikog razvoja literature za puhačke orkestre i najveći kompozitori su pisali i pišu za takve orkestre. Obrade i aranžmani za puhačke orkestre su jako popularni i svi stilovi muzike se obrađuju, pogotovo zabavna, pop i rock. Možda je ta muzika čak i atraktivnija kada je mi izvodimo jer je veća mogućnost orkestracije i moderan je pristup. Skoro sve stilove muzike možemo vrlo kvalitetno izvesti i na poseban način približiti publici", ističe naš sagovornik.

U proteklih nekoliko godina sarađuju sa muzičkom službom britanske vojske s kojom su nedavno održali koncerte u Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu.

"Na jednom od nastupa u Sarajevu, ne sjećam se tačno kojim povodom, upostavio sam kontakt s vojnim atašeom Velike Britanije koji je ponudio pomoć oko opremanja orkestra i nabavke instrumenata. Tražio sam od njega da nam pomogne da se spojimo s njihovom muzičkom službom zbog zajedničkih projekata. Zajedno smo nastupali već nekoliko puta. Oni su najrazvijeniji u svijetu u ovom segmentu i imaju najveće standarde, a donirali su nam i instrumente u vrijednosti od 40.000 KM, prošle godine i više", navodi Sušac.

Pred orkestrom je i ove godine puno posla. Očekuju između 180 do 200 nastupa za različite prilike, ali kad se ljubav prema muzici i vojnom pozivu spoje, svaki nastup se realizuje bez obzira na poteškoće i probleme sa kojima se Muzička služba Oružanih snaga BiH suočava.