Muzika
286

Odbjegli policijski komesar dobio svoju pjesmu: "Vrati nam se Ramo ti, ima još za ukrasti"

Piše: M. Ć.
Životna priča bivšeg komesara policije Unsko-sanskog kantona Rame Brkića, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te proizvodnje droge i trgovine njom, a nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio BiH, ispričana je i na umjetnički način. Ramo Brkić je dobio svoju pjesmu.

Naime, Kemal Delalić aka Dede Putra i njegov prateći bend Bruce Lee smatra oca nevinim, kroz sebi svojstven način izražavanja i obraćanja široj javnosti, uputili su apel odbjeglom Brkiću da se vrati u domovinu.

Kroz pjesmu "Ramo, Ramo" pozvali su Brkića na povratak kući, jer, kako kažu u pjesmi: "Ima još za ukrasti".

O tome zašto baš ovakva tematika na njihovom repertoaru, Dede Putra je za Klix.ba rekao: "Pa Ramo je jedna divna osoba, a takvih je u našoj državi puno. Ramo je slučajno jednog dana, ne želeći to, otišao do državne granice i tada su ga naši divni carinici pustili da izađe iz naše napredne domovine. Ramo je ušao u Evropsku uniju i istog momenta se izgubio, jer tamo nikad do tada nije bio, te sada tetura kao slijepac u mraku i ne zna kako da pronađe put do kuće. Zato apeliram na sve ljude dobre volje da pomognu našem Rami da se vrati kući", kaže Dede Putra, koji ovog vikenda nastupa u sarajevskom klubu Underground.

Pjesma je nastala tokom live nastupa Dede Putra i benda Bruce Lee smatra oca nevinim na Radio Bihaću.

Podsjećamo, Ramo Brkić trebao se pojaviti na ročištu u Sudu BiH 29. februara ove godine u predmetu u kojem se vodi proces protiv njega, sutkinje Azre Miletić i Senada Šabića zbog primanja, odnosno davanja mita, s ciljem osiguravanja manje kazne u ponovljenom sudskom procesu. Nakon što se Brkić nije pojavio u sudnici u Sarajevu, ročište je odgođeno.

Kasnije je otkriveno da je Brkić dva dana ranije napustio BiH na graničnom prelazu Izačić, nakon čega se uputio ka Zagrebu. Tri sata nakon toga, Brkić se ukrcao u avion na zagrebačkom Aerodromu Pleso i napustio Hrvatsku. Od tada mu se gubi svaki trag.

Prema presudi Suda BiH, Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, odlučio iskoristiti svoj položaj za obavljanje raznih krivičnih djela, pa je u tom cilju stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnih droga i koje su na području USK u prošlosti vršile slična krivična djela, te je zajedno sa tim osobama, na više lokacija u USK, organizovao proizvodnju opojne droge, a potom i prodaju u inozemstv te podjelu dobiti.