Muzika
125

Nove nade, nove snage: Finale 16. juna u Domu mladih

Piše: N. J.
Nakon šestomjesečnih kvalifikacija poznati su i učesnici finala 10. festivala pop rock grupa BiH "Nove nade, nove snage".

To je deset predstavnika različitih muzičkih žanrova bh. demo scene i amaterske pop rock radionice, koji će se svojim umijećem nadmetati za šampionsku i vicešampionsku titulu ovog tradicionalnog, a ove godine i jubilarnog desetog festa.

U sarajevskom Domu mladih 16. juna će se predstaviti bendovi: Futavci, Bosnische post, Arhe, Pod naponom, Moontrip, Bihuzur, Ohm, Sabur, Ulica i Orion iz Jablanice.

Tim povodom inicijator i organizator ovoga festa Želimir Altarac Čičak je rekao: "Evo prilike da na djelu čujemo i vidimo jednu novu generaciju autora i izvođača koji tek najavljuju svoj izlazak na muzičku scenu. Od 1984. do 1992. godine, te poslije od 2008. godine, u sarajevskom Domu mladih, gdje je i ponikao, ovaj festival je promovisao prve nastupe tada anonimnih grupa iz kojih su nekoliko godina kasnije izrasli muzički velikani kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari Baobab i Edo Mulahalilović, Konvoj, Apokalipsa, Rupa u zidu, Damir Avdić Diplomatz i mnogi drugi muzičari, koji i danas djeluju u raznim bendovima sa više ili manje uspjeha. Vrijeme će pokazati ko će im se, iz ove nove generacije, pridružiti".