Finale 11. maja u Beču
0

Naomi Druškić predstavlja BiH na Evroviziji mladih muzičara

Sarajevo-x.com
Naomi Druškić
Naomi Druškić
Javni radio-televizijski servis Bosne i Hercegovine - BHRT prvi put će ove godine poslati svog predstavnika na Evrovizijsko takmičenje mladih muzičara (Eurovision Young Musicians 2012) koje će se održati u petak, 11. maja 2012. godine, u Beču u Austriji.

Radio-telelevizija Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Fondacijom za muzičke umjetnosti u BiH (MAF), je za prvu predstavnicu Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom evropskom takmičenju muzičkih talenata izabrala Naomi Druškić, trinaestogodišnju pijanisticu iz Sarajeva.

Ova talentovana djevojčica, koja je za klavir prvi put sjela sa samo šest godina, danas ima toliko međunarodnih priznanja da ih je teško i nabrojati, a nakon što je izabrana da predstavlja BiH na Evrovizijskom takmičenju izjavila je:

"Zahvaljujem se BHRT-u i Fondaciji za muzičke umjetnosti. Veoma sam sretna što ću predstavljati BiH na Evroviziji mladih muzičara u Beču. Trudit ću se da opravdam povjerenje koje mi je ukazano i da na najbolji mogući način predstavim našu zemlju"

Eurovision Young Musicians se održava u organizaciji EBU-a i ORF-a. Finale će biti održano 11. maja 2012. na Rathausplatzu u Beču.

Takmičenje se održava svake druge godine, a ove će se godine za prestižnu titulu najboljeg evropskog mladog muzičara nadmetati predstavnici 14 evropskih zemalja, među njima prvi put i Bosna i Hercegovina. Inače, finale Evropskog takmičenja mladih muzičara (EYM) je ujedno i početak uglednog festivala Wiener Festwochen.