Simbolizuje šutnju
1

Najneobičniji Porin do sada: Nagradna statua ove godine nosi zaštitnu masku

L. K.
Foto: Filip Kovačević/Arhiva Porina
Foto: Filip Kovačević/Arhiva Porina
Iako Upravni odbor Porina još uvijek nije odredio tačan datum održavanja ovogodišnje dodjele najprestižnije hrvatske muzičke nagrade, javnosti je predstavljen izgled statue, koju je i ove godine kreirao muzičar i umjetnik Ivica Propadalo.

Propadalo je u razgovoru za Porin istakao kako je ovo najneobičniji Porin do sada.

"Pandemija, koja još uvijek traje nažalost sustavno ostavlja trag na naše živote. Ovog perioda ćemo se jako dugo sjećati, pogotovo mi muzičari, a i umjetnici općenito. Muzika i umjetnost postoje zbog publike i kontakta s njom, a danas je između nas velika distanca", rekao je Propadalo.

Foto: Filip Kovačević/Arhiv Porina
Foto: Filip Kovačević/Arhiv Porina

Dodao je kako je dugo promišljao kako bi trebalo kreirati Porin za 2021. godinu vodeći se mišlju da mora imati posebno obilježje.

"To obilježje će nas podsjećati na dane muzičke šutnje. Naravno, maska je taj štit kroz koji se ne može pjevati i koja u ovom našem slučaju simbolizuje šutnju. Moram priznati da sam se u početku plašio da ona implicirana na kristalnoj statui ne ispadne prebanalna. Međutim, Porin s platinastom maskom djeluje jako elegantno i nosi prepoznatljivu poruku, što je bila i namjera", zaključno je naveo.