Muzika
61

Najljepše sevdalinke u izvedbi Elvira Bandića Bande

Piše: Lejla Čolak
Bh. pjevač, muzički producent i kompozitor Elvir Bandić Banda snimio je novi album sa obradama poznatih sevdalinki pod nazivom "Sevdah live".

Pjevač kojeg pamtimo po jazz, pop i rock backgroundu ovaj se put odlučio na nešto posve drugačije - bosansku tradicionalnu muziku. Kaže kako su mu sve sevdalinke lijepe i kako ne voli da se ograničava na žanrove.

"Kad se radi o sevdahu, svi izmišljaju toplu vodu. Ovaj album je hladna voda, pjesmama je data doza tradicionalnosti i klasičnosti, bez efekata. Sevdalinke su lijepe same po sebi, ne treba njima puno toga sem glasa i dobre muzičke pratnje", kazao je Bandić i dodao kako je album 'sirov' proizvod, te kako su sevdalinke otpjevane i odsvirane samo jednom i upravo se taj snimak nalazi na albumu.

Album sadrži 13 tradicionalnih kompozicija, a među kompozicijama se nalaze brojne poznate sevdalinke poput "U Stambolu na Bosforu", "Kad ja pođoh na Bentbašu", "Djevojka sokolu zulum učinila", "Kraj tanana šadrvana" ili "Evo ovu rumen ružu", ali i manje poznate kao što su "Kaži mi druže bol i jad", "Ismihana", "Djevo, djevo" i "Jusuf stari".

"Elvir Bandić je ovim albumom pokazao da dobre pjesme i nakon brojnih verzija i izvođenja i dalje ostaju trajna inspiracija za stvaraoce koji znaju da im priđu na pravi način i otkriju nam još neku njihovu novu dimenziju", riječi su muzičkog recenzenta, novinara i publiciste Amira Mirislića.

Album "Sevdah live" možete poslušati na YouTubeu, a za digitalno izdanje odgovorna je produkcijska kuća "Tempo production".

Uskoro novi autorski materijal

Svoj prvi solo album pod nazivom "Slobodan" Bandić je izdao 2003. godine u Srbiji, a u razgovoru za Klix.ba otkriva kako uskoro priprema novi autorski solo materijal. Novi album nosit će naziv "Presedan", a muzički i žanrovski se svrstava u pop sa primjesama soula i funka. Nakon toga slijede nastupi i svirke u regionu.

Elvir Bandić Banda aktivan je skoro 20 godina na muzičkoj sceni. Ovaj je Tuzlak sarađivao sa mnogim poznatim regionalnim muzičarima, a imao je priliku i da nastupa na Beoviziji. Bandić radi i muziku za pozorište, dokumentarne filmove, videoigre, reklame, a nije mu strana ni klasična muzika.

Široj je publici poznat i po svom angažmanu u sarajevskom jazz bendu Sarajevo Jazz Guerilla s kojim je ostvario mnoga gostovanja u regiji i šire.