Ekstremni EXIT
3

Na Exitu nastupaju Skindred, The Toy Dolls, D.R.I. i Street Dogs

Klix.ba
Pripremite se za gitare, rifove, glasno ozvučenje i tvrđi zvuk. Publika na Exit festivalu je oduvijek cijenila kvalitetnu punk i metal svirku, pa i ove godine dovodimo neke od najboljih izvođača ekstremnih muzičkih žanrova.

Glavnu binu festivala će prodrmati nastup reggae-metal benda Skindred, na Fusion bini će nastupiti kultni britanski punk-rock sastav The Toy Dolls, dok Explosive dovodi "punk barabe" Street Dogs i jedan od najboljih sastava iz žanra thrash metala, Dirty Rotten Imbeciles.

Na glavnoj bini Exit festivala u četvrtak, 12. jula. će nastupiti velški sastav Skindred. Njihov žanr je inovativna mješavina metala, punka i reggaea. Prvi album "Babylon" Skindred je izdao u julu 2003. godine, sa reizdanjem godinu dana kasnije pod etiketom Lava Records, zahvaljujući kojoj sastav dobija širu podršku obožavalaca širom svijeta i odlazi na turneju sa sastavima Sevendust, Nonpoint i Papa Roach. Do danas Skindred su izdali ukupno četiri albuma, od kojih je posljednji, "Union Black", izašao u aprilu prošle godine i oduševio obožavaoce svojom netipičnom mješavinom reggaea i metala sa dubstep, hip-hop i drum 'n' bass elementima. Sve ovo obećava sjajnu žurku na otvaranju Exita!

Dan kasnije, petak, 13. juli, će obilježiti svirka britanskog punck-rock benda Toy Dolls, oformljenog 1979. godine. Sastav je vrlo brzo stekao mnogo fanova. Godine 1983. su izdali debi album "Dig That Groove Baby", kojim dobijaju veliku medijsku pažnju, da bi 1984. svojom pank obradom dječije pjesme "Nellie the Elephant" dostigli 4. mjesto na UK top-listama i ostali u top 100 čak 12 sedmica. Nakon više od trideset godina aktivnog postojanja na muzičkoj sceni, čak 12 izdatih studijskih albuma i ogromnog broja basista i bubnjara koji su protutnjali kroz bend, Toy Dollsi se početkom ove godine vraćaju svojim povratničkim albumom "The Album After the Last One", čiji naziv je parodija na njihov pretposljednji album iz 2004. godine, pod nazivom "Our Last Album?".

Ekstremna bina za ekstremne ljude, Explosive, predstavlja u četvrtak, 12. jula, "punk barabe" Street Dogs, a posljednjeg dana festivala i legende thrash metala D.R.I.

Dirty Rotten Imbeciles, američki crossover thrash bend, oformljen u Houstonu 1982. godine, čine vokal Kurt Brecht, gitarist Spike Cassiday, bubnjar Rob Rampy i basist Harald Oimoen. D.R.I. nikada nisu pridobili mainstream publiku, ali integracija njihovih punk-rock korijena sa thrash metal utjecajima je bila stilski katalizator njihovim savremenicima - Suicidal Tendencies, Corrosion of Conformity i S.O.D. - zajedno sa kojima se vode kao pioniri nečega što će se kasnije nazvati crossover thrash, po njihovom albumu iz 1987. godine "Crossover". Izdali su sedam studijskih albuma, a 2004. godine izdaju demo numere dostupne samo na internetu, "Against Me", prve snimljene stvari nakon čitave decenije mirovanja. U staroj dobroj tradiciji izdavanja jednog albuma svakih deset godina, trenutno rade na novom materijalu.

Street Dogs su punk-rock bend iz Bostona čiji je frontmen Mike McColgan, nekadašnji frontmen čuvenih Dropkick Murphysa, koje je napustio nakon debi albuma iz 1998. godine da bi ispunio svoj životni san da postane vatrogasac. Street Dogs su nastali 2002. godine nakon što je McColgan shvatio da ipak ne može bez muzike. Prvi i izuzetno uspješan album bio je "Savin Hill", dok je drugi album, "Back To The World" iz 2004. godine bio još uspješniji i pokupio je sjajne kritike u SAD, Evropi i Japanu, otvarajući bendu vrata za turneje sa bendovima kao sto su Social Distorsion, Tiger Army, Bad Religion, Millencolin, The Bouncing Souls i The Briefs. Do sada su izdali pet studijskih albuma, od kojih je posljednji, "Street Dogs", izašao 2010. godine. Poznati su po stihovima upućenim radničkoj klasi i istinskoj punk energiji na svojim svirkama.

Nastup na ovogodišnjem Exit festivalu, koji će se održati od 12. do 15. jula, već su potvrdili legendarni Guns N’ Roses i New Order, Plan B, moćni Gossip, Wolfmother, Buraka Som Sistema, na Elektrani su potvrđeni When Saints Go Machine, dok na svjetski poznatoj Dance Areni nastupaju Avicii, Richie Hawtin, Laurent Garnier LBS, Miss Kittin, Felix Da Housecat, Totally Enormous Extinct Dinosaurs Live, Azari & III live, Art Department, Maceo Plex, Brodinski, kao i članovi Cadenza etikete, Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz i Maayan Nidam.

Ulaznice su u prodaji. Više informacija o ulaznicama i prodajnim mjestima možete pronaći na: www.exitfest.org.