Muzika
0

Muzika Franka Zappe za zatvaranje Jazz Festa

Sarajevo-x.com
Godine 2002. bivši članovi benda Mothers of Invention su se okupili za specijalni nastup održan u Leipzigu u Njemačkoj povodom obilježavanja desetogodišnjice smrti Franka Zappe.

Repertoar su sačinjavali klasici Franka Zappe kao i nove kompozicije Dona Prestona za bend i kamerni orkestar. Nakon šest mjeseci intenzivnih proba, počinju nastupe pod nazivom The Grande Mothers Re:Invented. Bili su glavne zvijezde na Frankfurt Jazz Festivalu 2003., godišnjem Zappanalle Festivalu 2004., a održali su brojne koncerte širom svijeta.

Bend svira Zappinu muziku iz perioda od 1965. do 1975. godine sa duhom, humorom i preciznošću koju ta muzika zahtijeva. Muzički magazini su osnivanje ove grupe popratili napisima poput: «Odlična vijest za ljubitelje Zappe! Iako nedostaje Frank, ovaj bend je najbliži autentičnoj live verziji Zappine muzike.».

Bend čine tri dugogodišnja člana grupe Mother of Inventions: Napoleon Murphy Brock, Roy Estrada i Don Preston, zajedno sa Christopherom Garcijom i Miroslavom Tadićem. Sastav je već dobro uhodan budući da su do sada održali preko stotinu koncerata. Uz snažni Brockov vokal, njegovu mimiku i sposobnost da vješto ubaci flautu i tenor saksofon u paru sa Prestonom ili Tadićem. Njihovi su nastupi nabijeni kontradiktornom u isto vrijeme eklektičnom, ozbiljnom i cirkuskom atmosferom tipičnom za Zappin nastup. Doduše, povremeno su Grande Mothers uspjeli da urone dublje u materijal, a ne samo da oponašaju Zappine taktove dobro poznate po svojoj sofisticiranosti.

Grande Mothers će zatvoriti ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo 2006, a i stog dana koncerte će na Strange Fruits Stageu održati Bojan Z & Dhafer Youssef, te FLY – projekat saksofoniste Marka Turnera, kontrabasiste Larryja Grenadiera, te bubnjara Jeffa Ballarda.