Osvježavajuća kombinacija
3

Merima Ključo i Jelena Milušić: Album "Lume" je za nas nova ljubav i novi život

Piše: L. K.
Merima Ključo i Jelena Milušić talente su ujedinile na albumu "Lume", te su, oduševljene rezultatom rada nastavile sarađivati. Njih dvije su za Klix.ba pred koncert u junu najavile nove saradnje i koncerte, te govorile o dosadašnjem radu i uspjesima.

Merima Ključo je ime koje je mnogo poznatije van granica BiH, nego unutar njih. Skromna Livanjka ovo objašnjava činjenicom da je muzičku karijeru gradila van BiH, te kako je to sigurno jedan od glavnih razloga. Za nju je muzika univerzalni jezik koji uvijek nađe svoj put izvan ljudskih izmišljenih okvira i granica.

"Sarajevo posjećujem kad god mi se ukaže prilika, volim ga zbog njega samog ali i zbog prijatelja i moje mame koja živi na Grbavici. U svoj rodni grad Livno, ipak, ne odlazim onoliko često koliko bih voljela i vjerovatno mi je zato svaka posjeta Livnu veoma draga. Ono je ključno za moje muzičke početke i samim time mi je veoma značajno", kaže Merima.

Merima će sa Miroslavom Tadićem u junu održati koncert u Sarajevu, a kao specijalne goste navodi i Jelenu Milušić, sa kojom je snimila album Lume. S Miroslavom će kroz koncert predstaviti svoj projekat "Aritmia", a ističe kako je sigurna da će publika uživati u nastupu.

"Kao što svi znamo, Miroslav i Jelena su fenomenalni umjetnici i magija je neizbježna", kaže Merima.

Merima je fascinirana Jeleninim glasom, smatra ga posebnim i veoma rijekim kontra altom. Njih dvije su se upoznale kada je Merima gostovala na albumu "Barimatango" Jelene i Atile, a nedugo zatim rođena je ideja da bi Jelena i ona mogle sarađivati.

"Za sada primamo samo odlične kritike. Uz to je nas Lume prvi na top 10 listi World Music Asocijacije Srbije", započinje Merima, a obje ističu kako je veoma moguće da će "Lume" dobiti svoj nastavak.

Album "Lume" sadrži obrade pjesama iz različitih krajeva svijeta. Jelena i Merima kažu kako mnogo toga utječe na odabir pjesama, ali kako su se one fokusirale na one pjesme koje senzibilitetom odgovaraju njima dvjema. Pjesme se tematski uklapaju, a sam proces odabira pjesama bio je veoma dinamičan i inspirativan.

"Lume na različitim jezicima ima različita značenja. Svijet, ljubav, svjetlost, ljubavnica... Za mene je lično Lume jedna velika ljubav. Dok smo stvarali ovaj album, za nekih devet mjeseci je nastao novi život. To je Lume za mene, novi život i jedna nova ljubav", kazala je Jelena.

Merima svakoj pjesmi prilazi kao kompoziciji, a njeno klasično obrazovanje uglavnom utječe na pristup rada. Drugim riječima, tradicionalna pjesma ili melodija su inspiracija za nastanak novog djela. Ona nije jedina koja je muzici prilazila na taj način, prije nje su to učini i Igor Stravinski, Manuel de Falla i mnogi drugi.

"Uz to, bila sam oduševljena Jeleninim vokalnim sposobnostima i činjenicom da sam konačno našla osobu sa vokalnim sposobnostima koja može da realizuje sve moje vokalne muzičke želje i kreacije", zaključila je Merima.

Jelena priču zaključuje iznošenjem planova za budućnost. Sutra nastupaju u Jajcu na Art Festivalu, čemu se mnogo raduju. Nakon toga će posjetiti koncerte u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, a u toku su i dogovori za Ameriku.