Muzika
0

Mansonov koncert u Puli prošao bez incidenata

NINA
Kontroverzni američki pjevač Marilyn Manson sinoć je u Puli pred 6.000 ljudi održao koncert koji je, uz jako policijsko osiguranje, završen bez incidenata.

Istovremeno se u pulskoj crkvi sv. Franje nekoliko stotina vjernika molilo za duše Mansona i njegove publike. Uoči, za vrijeme i nakon koncerta nije bilo ni najmanjeg incidenta, kao ni najavljenih okupljanja vjernika i svećenika, koji su proteklih dana tražili zabranu koncerta.

Manson, kojem je koncert u Puli bio jedini na području regije, pozdravio je publiku čiji je dio stigao iz inostranstva, a mediji su zabilježili da se, kao ni njegovi saradnici, nije micao iz hotela u kojem je boravio pod šifrom kako bi izbjegao sve kontakte. Održavanju koncerta protivilo se katoličko svećenstvo i nekoliko nevladinih organizacija i udruženja koja su s njim povezana. Kao razlog navodili su satanističke sklonosti Mansona, njegovo zalaganje za raspusnost i pozivanje publike na samoubistvo.

Manson je u jednom od intervjua uoči koncerta ocijenio da je vjera slaba kod onih koji misle da je njegovi nastupi mogu ugroziti i da nikoga ne poziva na samoubistvo jer bi tako ostao bez publike. Pojedini analitičari rock-scene smatraju da se kod Mansona radi o jeftinom ekshibicionizmu i stvaranju atmosfere, a ne o sotonizmu za koji ga optužuju, dok je on sam više puta izjavljivao da je čitava njegova "ikonografija" smišljena da se naruga dvoličnosti građanskog morala.